Rodna ravnopravnost je tema koja treba da bude jednako važna i ženama i muškarcima, da se za to zajedno borimo i o tome govorimo uvek, ne samo na 8. mart. Ovo je jedna od najvažnijih poruka sa onlajn diskusije “Uspela si” koju su EU info kutak Niš i EU info kutak Novi Sad organizovali povodom Međunarodnog dana žena.  

Ideja ovog događaja bila je da skrenemo pažnju na ulogu žene u savremenim porodicama i društvu i odamo javno zasluženo  priznanje ženama za sve u čemu su uspešne, od velikih dostignuća do malih, svakodnevnih stvari i obaveza i „neplaćenih“ kućnih poslova, što je sasvim izvesno postalo još značajnije u uslovima epidemije.

„Ravnopravnost nije samo ženski problem, već se moraju pronaći rešenja i politike koje će na ispravan način adresirati i potrebe muškaraca i potrebe žena“ kaže prof. dr Vesna Bengin, iz Instituta BioSens.

Govoreći o ulozi žena tokom pandemije, podseća da su one bile prvoj liniji fronta, da skoro tri četvrtine zaposlenih u bolnicama čine žene, a one u velikom broju rade i u nekim drugim sektorima koji su najugroženiji.

„Svima je teško, sada je pitanje u tome koliko ćemo pomoći dobiti da nam bude lakše. Evropska unija jeste sada u centar svojih programa stavila pitanje rodne ravnopravnosti kao jednu posebnu stavku u programima oporavka od pandemije. Volela bih da vidim tako nešto i kod nas, da žene ne budu prepuštene same sebi nego da i društvo pomogne da svi zajedno izađemo iz ove situacije“ kaže prof. dr Bengin.

Na diskusiji je prikazan i kratak video EU info kutka Niš koji daje priče žena koje su u prethodnih godinu dana uspele da izađu iz svoje zone komfora, testiraju svoju upornost i pokažu svoju hrabrost.

Vukosava Crnjanski, osnivačica i direktorka organizacije CRTA istakla je da je i ova diskusija prilika da se govori o „paradnoj ravnopravnosti“ koja je prisutna i u Srbiji i svetu, jer je najveći teret pao na žene tokom pandemije, da sistemskog odgovora nema i da moramo nešto da uradimo kao društvo.

„Često čujem da uspešne žene kažu da su imale sreću da nešto urade. Ja na svoj aktivizam gledam tako da stvari ne zavise od toga da li smo imale sreću ili ne već da ovo društvo obezbedi mehanizme i prostor da žena uspe“ dodaje Vukosava Crnjanski.

Iva Parađanin, urednica Elle Active i autorka podcasta Tampon zona, poručuje da sistem mora da prepozna važnost borbe za ravnopravnost i da su nam potrebne prave žene na pozicijama odlučivanja i moći, kojima patrijarhat nije utkan u obrasce ponašanja.

Pored toga, Parađanin ukazuje da svi mi, jednako i muškarci i žene, treba da reagujemo na svakodnevni seksizam sa kojim se susrećemo u svom okruženju.

„Mnogi to smatraju nevažnim i banalnim stvarima, ali mislim da je jako važno da reagujemo na to kada se devojčice i dečaci odvajaju na plavu i roze boju, da reagujemo na viceve o plavušama, na neke stvari koje nam se na prvi mah možda učine kao gluposti, ali to su stvari koje kreiraju mišljenje javnog mnjenja i vladajući narativ prema ženama“ uverava Parađanin.

Marija Ratković, publicistkinja, teoretičarka kulture i medija, poslala je za ovu diskusiju video poruku u kojoj kaže da je svaka priča do uspeha krije mnogo neuspeha i da je put do ravnopravnosti trnovit jer žene često moraju da vode i neke borbe za koje se mislilo da su završene i da se više neće pominjati.

„Jedna od tih borbi koje bih pomenula kao možda prvu i najvažniju jeste vraćanje žene u jezik, odnosno obaveza korišćenja rodno senzitivnog govora i insistiranje na tome da naučne i umetničke elite ustanove pravo stanje stvari, a to je da žene stvarno postoje u jeziku. Kada ih budemo imali u jeziku i mislima, imaćemo ih sigurno više i na pozicijama moći i odlučivanja“ kaže Marija Ratković.

Kompletan snimak diskusije možete naći na fejsbuku.