Samo u periodu od prethodnih 10 godina, Evropska investiciona banka (EIB) uložila je oko 3,5 milijardi evra u razvoj malih i srednjih preduzeća na Zapadnom Balkanu. Ovo čini banku Evropske unije jednom od vodećih međunarodnih zajmodavaca malim i srednjim preduzećima (MSP) u regionu. Svojim finansiranjem EIB pomaže MSP da realizuju investicione i proizvodne planove, uspostave i prošire kanale distribucije, sprovedu istraživačko-razvojne i inovacione aktivnosti.

Koliko i kako EIB može da pomogne, koje su pogodnosti i šta vam je sve potrebno da konkurišete ukoliko imate malo i srednje preduzeće i želite da unapredite svoje poslovanje? Ovo su pitanja za koja smo potražili odgovore na novoj radionici iz serijala “Pitaj me bilo šta o EU podršci

Evropska investiciona banka osnovana je još 1958. godine i do danas je podržano 14.000 projekata u 160 zemalja.

„Fokus rada EIB je usmeren ka četiri oblasti: inovacije, mala preduzeća, infrastruktura, klima i životna sredina. Naše aktivnosti i način funkcionisanja su takvi da mi ne nudimo finansiranje direktno kompanijama, već pružamo podršku „posrednički“ preko komercijalnih banaka“ kaže Alesandro Bragonci, šef regionalne kancelarije EIB za Zapadni Balkan.

Jedna od banaka koja sarađuje sa EIB-om već 15 godina je Banka Intesa. Aleksandar Kovačević, menadžer za upravljanje proizvodima i implementaciju, u sektoru za MSP ove banke, ističe da su sredstva EIB-a znatno povoljnija u odnosu na standardna finansiranja koja danas u Srbiji mogu da se obezbede.

Kompanija Nelly Loznica, koja se bavi proizvodnjom čokolade, jedno je od mnogobrojnih preduzeća koje je dobilo podršku preko EIB-a za automatizaciju i robotizaciju proizvodnje.

“Nama mnogo znači ova podrška jer bez nje ne bismo mogli da nastavimo da se razvijamo u ovom smeru. Konkurisanje nije komplikovano. Bitna je vizija, pronaći proizvod koga nema mnogo na tržištu da biste mogli da se nametnete“ kaže Mitar Obradović, direktor i vlasnik kompanije Nelly.

Kompletan snimak radionice pogledajte na našem YT kanalu:

EU info kutak Niš i ove jeseni nastavlja sa edukativnim i praktičnim radionicama u okviru serijala „Pitaj me bilo šta o EU podršci“, kako bi svi budući korisnici EU sredstava iz prve ruke saznali šta im je sve potrebno za dobru aplikaciju i implementaciju projekta ali i kako bi spremnije dočekali otvaranje narednih poziva.