Reditelj Predrag Ličina i glumica Hristina Popović razgovarali su sa studentima filmskih akademija u EU Info Centru pred premijeru filma „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“. Master klas je održan u okviru 47. Međunarodnog filmskog festivala FEST. Prisutne je ispred Delegacije EU pozdravio šef za informisanje, komunikaciju i medije Pol Anri Prese.

Ličina je studentima rekao da je osnova filma satira i ukratko prepričao radnju njegovog dela, koje se odigrava u, kako kaže, bliskoj budućnosti. U tom distopijskom periodu, sedam godina nakon bankrota države, Hrvati se suočavaju sa time da ih zagađena voda pretvara u zombije. Reditelj tvrdi kako je početna ideja za film potekla je od razmišljanja kako u zombi filmovima niko nikad ne pokušava da napravi serum protiv virusa. Dugo se dvoumio ko bi mogao biti imun, a izbor je na kraju pao na nacionalne manjine.

„Mađare i Rusine sam eliminisao, njih je premalo, pa sam uzeo najmnogobrojniju manjinu, Srbe, kako bi mogućnost izlečenja bila veća, što je s moje strane duboko humano,“ kaže hrvatski reditelj.

Dodaje i da je bilo različitih reakcija kada je film dobio novac na konkursu Hrvatskog audio-vizuelnog centra, ali su se one primirile od početka promotivne kampanje. Zadovoljan je reakcijama nakon premijera u Zagrebu i Rijeci, kaže da je publika razumela humor, i da je čak razmišljao da je trebalo ostaviti duže pauze u određenim momentima, pošto se pojedine replike nisu čule od smeha.

„Malo sam potkačio sve, ali ovo je satira tako da mislim da niko ne treba da bude ljut. Kod nas je specifično to što kad dođe apokalipsa ljudi se još više zakrve. Da se vanzemaljci sutra spuste, onda bi jedni druge optuživali da su ih ovi drugi doveli,“ zaključuje Ličina.

Glumica Hristina Popović, koja igra glavnu žensku ulogu, kaže da je atmosfera na snimanju bila odlična, i da su se svi glumci dobro zabavili. Dodaje i da se na platnu vidi da su verovali u ono što rade. Moderator Dragan Jovićević prokomentarisao je da film govori i o ekonomskim razlikama, pa u njemu bogati postaju još bogatiji, a siromašni više ni nemaju šta da izgube, na šta je Ličina odgovario da se i u realnom životu razlike povećavaju i da ćemo „za 50 godina živetu u feudalizmu“.