Vreline sa kojima se suočavamo ovih dana jesu najjasnija opomena da je potrebno odnositi se prema planeti sa više pažnje. Klimatske promene prouzrokovane su zagađenjem – dakle, ljudskim nemarom – a posledica je promena klime, sa kojom se sada borimo – sa promenljivim uspehom.

Istovremeno, vreme velikih vrućina pogodno je za šumske požare, koji osim što ugrožavaju živote, pričinjavaju materijalnu štetu i izazivaju niz drugih, ekoloških problema.

Sezona požara traje od marta do kraja septembra, a može da se protegne i na oktobar. U poslednjih pet godina 59 osoba smrtno je stradalo u šumskim požarima u Srbiji. Povređeno je još 114 civila i 19 vatrogasaca, a vatrogasne jedinice su su u tom periodu izborile sa više od 78 hiljada šumskih požara.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, od svih šuma koje su od 2002. godine uništene u zemlji, 40% je stradalo u šumskim požarima.

Ovaj otrežnjujući podatak istakla je stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj  (UNDP) u Srbiji Fransin Pikap. Ona je danas, zajedno sa otpravnicom poslova Delegacije Evropske unije u Srbiji Matejom Norčič Štamcar, ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, i drugim zvaničnicima, prisustvovala uručenju 27 vatrogasnih vozila za gašenje šumskih požara.

Ova vozila vredna su više od milion evra, namenjena su za opštine i gradove u svim delovima Srbije, a Sektoru za vanredne situacije donirala je EU.

Zanimljivo je to da su ova vatrogasna vozila manja od standardnih vatrogasnih kamiona, ali i dalje adekvatno opremljena, te imaju mogućnost da se kreću brže, i po teško pristupačnim terenima. To je presudno za hitno reagovanje odmah po izbijanju požara, kao i za zaštitu ljudi koji žive u udaljenim područjima.

Takođe, kako bi njihov uticaj na životnu sredinu bio manje štetan, a potrošnja goriva niža, vozila su opremljena motorima sa niskom emisijom zagađujućih materija (EURO 6 standard).

Kad uzmemo u obzir da je pre ove donacije vozni park Sektora za vanredne situacije u proseku bio star 26,5 godina, jasno je da je ovakvo osveženje flote bilo i više nego potrebno. Konkretno, gotovo sva specijalizovana vozila za gašenje šumskih požara, kojima je do sada raspolagao Sektor, kupljena su pre 1987. godine.

Uprkos redovnom održavanju, nivo amortizacije podriva njihovu pouzdanost, dok neusklađenost sa propisima o saobraćaju, bezbednosti i zaštiti životne sredine dodatno otežava reagovanje.

Osim što su novi, i samim tim i bezbedniji, kamioneti su opremljeni i korisnom mehanizacijom. Crevo od 120 metara mnogo znači u gašenju šumskih požara, objasnio je jedan od prisutnih spasilaca, a postoji i mogućnost ispumpavanja vode iz okolnih jezera ili reka, koja se dalje distribuira za gašenje vatre.

Ova oprema učiniće da svi stanovnnici Srbije budu bezbedniji.

„EU je tu za ljude u Srbiji, u svakoj teškoj situaciji koja se može dogoditi.“, izjavila je Norčič Štamcar.

Važnost šuma

Šume pokrivaju blizu 30% teritorije Srbije. Porast prosečnih temperatura, usled globalnog zagrevanja povećava verovatnoću izbijanja požara, što predstavlja veliku pretnju za područja obrasla šumom. Sa druge strane, šume igraju važnu ulogu u zaustavljanju klimatskih promena, s obzirom na to da na godišnjem nivou apsorbuju jednu trećinu globalne emisije ugljen-dioksida nastalih sagorevanjem fosilnih goriva. Zbog toga je očuvanje šumskih ekosistema presudno za zaštitu planete i za kvalitet života budućih generacija.

Poklonjeno više od 14 miliona evra

Uručenje vatrogasnih vozila za gašenje šumskih požara organizovano je u okviru projekta “EU za Srbiju otpornu na katastrofe”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP. Cilj projekta je da doprinese smanjenju ranjivosti Srbije na krize i nepogode, kroz podršku institucijama i organizacijama na nacionalnom i lokalnom nivou, da ojačaju mere prevencije i povećaju spremnost za reagovanje. Kompletan projekat, kojim su nabavljena vozila hitne pomoći, vozila za Gorsku službu spasavanja, mobilne brane za odbranu od poplava, i još mnogo toga, vredan je više od 14 miliona evra.

Oprema donirana ovim projektom već spašava živote

Više o projektu možete pročitati ovde:

EU za Srbiju otpornu na katastrofe

Pročitajte još:

Donacija ambulantnih vozila, mobilnih respiratora i zaštitne opreme u vrednosti od 900.000 evra

Uz podršku EU i UNDP-a hitno potrebna medicinska oprema stigla u Srbiju

Gradovi i opštine u slivu Zapadne Morave ujedinjeni za zajedničko reagovanje na katastrofe