U Pećincima je 12 izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske dobilo novi dom posle skoro 30 godina. U okviru Regionalnog stambenog fonda (RHP), predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji, Komesarijata za izbeglice i migracije, ambasada država koje učestvuju u sufinansiranju programa – svečano su dodelili ključeve novoizgrađenih stanova.

Šef sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini podesetio je da da RHP traje 11 godina.

„Danas smo ovde u poslednjoj raspodeli stanova, oko 11.300 porodica u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj je dobilo stanove. U Srbiji je donirano 144 miliona evra, a 238 miliona evra u regionu u okviru projekta”, naveo je Bertolini.

Ukupna bruto površina zgrade je oko 600 kvadrata, a vrednost radova iznosila je 328.728,06 evra, saopšteno je iz Komeserijata. Upotrebna dozvola izdata je 24. novembra 2023. godine.

Komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević istakla je da je ove godine Komesarijat, zahvaljujući Regionalnom stambenom programu i budžetu Srbije, dodelio ukupno 573 stana izbegličkim porodicama i najavila da će i u 2024. godini biti nastavljena podrška i stambeno zbrinjavanje.

Regionalni stambeni program (RHP) osnovan je kao regionalna inicijativa Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kako bi pomogao izbeglicama i raseljenim licima. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope. Evropska unija finansira 80 odsto sredstava, a osim nje, učestvuju i SAD, Nemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska, Luksemburg, Španija.