Tema Evropske nedelje mobilnosti ove godine je Sačuvajte energiju.

Zašto je važno sačuvati energiju kroz održivu urbanu mobilnost? Zato što je u porastu energetsko i mobilno siromaštvo usled povećane cene energenata za stanovništvo i privredu širom Evrope. U međuvremenu, upravljanje javnim prevozom i dalje predstavlja veliki trošak za gradske budžete – smanjenje ovog troška putem energetski efikasnog transporta podržaće pristupačnu i održivu saobraćajnu infrastrukturu.

Posle neopravdane invazije Rusije na Ukrajinu, ključno je smanjiti zavisnost od ruske nafte i preći na održive izvore energije, što će istovremeno Evropu pomeriti ka klimatski neutralnoj budućnosti do 2050. godine.

Zajedničko delovanje na smanjenju upotrebe energije već je pozitivno uticalo na rezerve goriva i cene, ali ima još toga da se uradi! Ove godine, želimo da istražimo načine da se uverimo da naše navike mobilnosti doprinose ovim zajedničkim naporima.

Svake godine, od 16. do 22. septembra održava se Evropska nedelja mobilnosti, vodeća kampanja Evropske komisije za podizanje svesti o održivoj urbanoj mobilnosti.

Tokom nedelje, skoro 3.000 gradova i opština podstiče promene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rešenja organizovanjem aktivnosti i događaja za podizanje svesti sa lokalnim zainteresovanim stranama. U Srbiji, kampanji se pridružilo sedam gradova.

Više informacija o kampanji

Evropska nedelja mobilnosti u Srbji