Sajam poljoprivrede u Novom Sadu održaće se naredne sedmice, a bogat sadržaj pripremljen je za posetioce, ali i za one koji nisu u mogućnosti da prisustvuju uživo. Osim radionica, planirana je i poseta ambasadora Evropske unije u Srbiji Emanuelea Žiofrea, koji će se u sredu sastati sa ministrom poljoprivrede, Branislavom Nedimovićem.

Delegacija Evropske unije u Srbiji i Minstarstvo poljoprivrede pripremili su četiri radionice namenjene široj javnosti, poljoprivrednicima i stručnjacima iz ove oblasti, a jedna od glavnih tema biće informisanje građana o mogućnostima koje mogu nudi IPARD program.

Sve radionice će se održati u Hali 4 novosadskog Sajma, a možete ih gledati i na Fejsbuk nalogu EU info mreže – EU u Srbiji, a naknadno i na našem Jutjub kanalu. Pratite nas za više informacija.

Ponedeljak – Zdrava priroda za uspešnu poljoprivredu (12-13.30)

Za poljoprivrednu delatnost potrebni su dobri uslovi životne sredine, koji omogućavaju poljoprivrednicima da maksimalno iskoriste prirodne resurse, proizvode raznovrsne proizvode i tako zarađuju za život.

Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) Evropske unije , nastala je pre 50 godina kako bi se zadovolje potrebe evropskog stanovništva za hranom, i do današnjih dana se pokazala veoma uspešnom.

Reformisana ZPP, koja počinje da se primenjuje sledeće godine, mnogo je više fokusirana na zaštitu životne sredine i borbu protiv klimatskih promena, zatim očuvanje biološke raznolikosti i održivo korišćenje resursa, kao i očuvanje pejzaža. Sve ovi elementi zajedno čini zelenu arhitekturu u poljoprivredi.

Na predstojećem Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu u ponedeljak, 23. maja biće održana regionalna konferencija o zelenoj arhitekturi.

Utorak – IPARD program: budi informisan (13.00-14.30)

Tokom konferencije koja je planirana za utorak, 24. maj, stručnjaci će govoriti o primerima dobre prakse ciklusa IPARD II, a takođe će predstaviti i novi IPARD III program. Uslediće diskusija, tokom koje će posetioci imati priliku da postave pitanja nadležnima iz Ministarstva poljoprivrede, Uprave za agrarna plaćanja, kao i stručnjacima sa poljoprivrednih projekata, koje u Srbiji finansira Evropska unija.

Četvrtak – Zdravlje životinja (11.30-13.00)

Afrička kuga svinja, praktične mere biosigurnosti za objekte u kojima obitavaju životinje, kao i dobre prakse dobrobiti životinja – biće teme ove konferencije.

Zašto je to važno?

Poljoprivreda je izuzetno značajna privredna grana u Srbiji, a stočarski sektor raste i razvija se prilagođavajući se potrebama izvoza.

„Dobrobit životinja je važna pre svega za životinje, da se zakonodavstvo Srbije uskladi sa standardima EU kako bi imali pun pristup trgovini živim životinjama i hranom životinjskog porekla“, smatra ključni ekspert za dobrobit životinja Antonio Di Nardo. On dodaje da će sistem sertifikacije za dobrobit životinja, zajedno sa pouzdanim sistemom označavanja obezbediti poljoprivednicima da svoje proizvode konkurentnije plasiraju na globalno tržište.

Četvrtak – Bolja pravila za bezbedniju hranu (13.30-15)

Evropa je oduvek imala najviše standarde za bezbednost hrane na svetu i stalno se trudi da te standarde unapređuje i da pravila prilagođava novim uslovima i okolnostima, kako bi hrana koja se proizvodi, prometuje i konzumira bila najvišeg kvaliteta i bezbednosti.

Tome svakako doprinose i službene kontrole koje se sprovode u svim fazama proizvodnje, prerade, distribucije i upotrebe. Propisi o službenim kontrolama konstantno se unapređuju, zbog čega je doneta i nova Uredba o službenim kontrolama koja modernizuje propise EU na taj način što se više oslanja na procenu rizika.

Sve detalje o novom pristupu režima službenih kontrola koji se sprovodi u EU, a primenjuje se i na poljoprivredne proizvode koji dolaze iz Srbije, moći ćete da saznate na konferenciji koja se održava u četvrtak, 26. maja.

Evropska unija je donirala 230 miliona evra za poljoprivredu i bezbednost hrane u Srbiji od 2000. godine. Podizanje konkuretnosti, standarda bezbednosti hrane i čuvanja javnog zdravlja, poštovanje dobrobiti životinja i standarda zaštite životne sredine – glavni su pravci pomoći EU ovom sektoru.   IPARD (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj) jeste vodeći program u ovoj oblasti, u okviru kog je za Srbiju izdvojeno 175 miliona evra u periodu između 2014. i 2020. godine, uz još 55 miliona evra nacionalnog sufinansiranja, a namenjen je poljoprivrednim proizvođačima.

Prvi javni pozivi za IPARD III biće raspisani 2023. u okviru ovog ciklusa, EU je srpskim poljoprivrednicima obezbedila 288 miliona evra bespovratnih sredstava, a Republika Srbija dotiraće još 89 miliona.

Više o donacijama Evropske unije u sektor poljoprivrede u Srbiji, pogledajte na sledećim lnkovima:

EU za tebe

Za naša polja – EU za poljoprivredu