Posrednici Evropskog parlamenta u međupartijskom dijalogu sa Narodnom skupštinom Srbije, poslanici Vladimir Bilčik (EPP, SK) i Matjaž Nemec (S&D, SL), boravili su u 29. i 30. septembra 2022. u radnoj poseti Beogradu. Cilj posete je bio da se ispitaju mogućnosti za nastavak uspešnog procesa međustranačkog dijaloga.

„Došli smo u Beograd u ključnom trenutku za evropsku budućnost Srbije i u vreme velikih izazova za međunarodnu zajednicu. Zato nas ohrabruje konstruktivan odnos tokom naših susreta sa predstavnicima političkih grupa u Narodnoj skupštini. Takođe smo pozdravili posvećenost evropskom putu Srbije koja je izražena na sastancima. Evropski parlament je spreman da radi sa Narodnom skupštinom i gradi snažnu instituciju spremnu da se uhvati u koštac sa izazovima u vezi sa evropskim integracijama Srbije.“

Tokom posete dva evroposlanika su se sastala i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić sa kojima su razgovarali o širem političkom kontekstu, posebno o procesu proširenja EU.

Vladimir Bilčik je od 2019. godine stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i zamenik člana Odbora za spoljne poslove. Matjaž Nemec se pridružio Evropskom parlamentu u junu 2022. i član je delegacije pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija i član Odbora za spoljne poslove.