Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković se na poziv ambasadora Fabricija priključio onlajn sastanku ambasadora država članica Evropske unije u Srbiji i izložio im prioritete spoljne politike Srbije.

Tom prilikom, šef srpske diplomatije istakao je da punopravno članstvo u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Vlade Srbije, kao i da je proces integracije u EU strateški cilj, koji se istovremeno želi iskoristiti za poboljšanje kvaliteta društva.

Ministar Selaković je ukazao da je Srbija spremna na ubrzanje dinamike pristupnog procesa i da je prvenstveno iz tog razloga prihvatila i novu metodologiju, te se nada da će u narednom periodu dobiti i jasnije smernice o tome kako će se ona primeniti u pregovaračkom procesu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, koji je predsedavao sastanku, poželeo je dobrodošlicu ministru i još jednom potvrdio nedvosmislenu posvećenost EU pristupnom procesu Srbije i solidarnost Unije u ovim teškim vremenima izazvanim Kovidom 19.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo zbog jasne posvećenosti ministra procesu evropskih integracija kao ključnom aspektu spoljne politike koji ima presudni značaj za stabilnost u regionu i za dijalog sa Prištinom koji se odvija pod okriljem EU.

Ambasador Fabrici naročito je istakao podstrek koji EU pruža postepenom usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU, kao i promociji dijaloga o pitanjima spoljne i bezbednosne politike u cilju promovisanja multilateralizma i međunarodnog sistema koji se zasniva na pravilima.

Ambasador Fabrici je takođe naglasio da Srbija već igra ulogu važnog partnera u spoljnopolitičkim i bezbednosnim misijama EU te da učestvuje u zajedničkom Mehanizmu EU za civilnu zaštitu.

Ambasador se ovom prilikom zahvalio ministru Selakoviću na posvećenosti Srbije dijalogu između Beograda i Prištine u cilju pronalaženja rešenja za sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum kojim će biti rešena sva otvorena pitanja.

Ministar i ambasadori su jedni drugima poželeli spokojnu proslavu predstojećih praznika i složili se da nastave blisku saradnju i u narednoj godini.