Čuvarkuća je projekat zaštite multikulturalne baštine Vojvodine čiji je cilj promocija zajedništva i saradnje nacionalnih, verskih i kulturnih zajednica u Vojvodini. Kroz ovaj projekat koji uz finansijsku podršku EU u Srbiji sprovodi Fondacija 021 iz Novog Sada, u saradnji sa Centrom za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina, KUD-om Branko T. Radičević iz Bečeja i CeSer-om iz Rume, realizovan je dokumentarni serijal Vojvodina – naša kuća.

Slogan projekta „Da živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih“, ogleda se i u doprinosu povezivanja i druženja ljudi iz multietničkih zajednica Vojvodine, koji se trude da očuvaju, unaprede i promovišu običaje, kulturu, kuhinju, igre, stare zanate i mnoge druge specifičnosti ovog podneblja, što je zabeleženo u ovom serijalu.  Naime, kroz Čuvarkuću je tokom dve godine, povezano 12 sela, po četiri iz Bačke, Banata i Srema: Bačko Petrovo Selo, Aradac, Kupinovo, Selenču, Kucuru, Rivicu, Srpsku Crnju, Golubince, Torak, Tavankut, Belo Blato i Putince.

Ćuvarkuča u poseti selu Tavankut u Bačkoj (foto: projekat Čuvarkuća – Vojvodina naša kuća)

U ovom serijalu od 12 epizoda koji je 4. septembra počeo da se emituje na RTV Vojvodina, svako selo imalo je priliku da predstavi svoj kulturno-umetnički program i multinacionalnu kuhinju sa degustacijom tradicionalnih jela. Učestvovala su deca, mladi i stari iz brojnih KUD-ova i raznih udruženja. Serijal koji možete pratiti na RTV-u i na YouTube kanalu Fondacije 021, priča priču o ljudima i životu u Vojvodini, spajajući različitosti, prošlost, sadašnjost i budućnost. Kroz projekat Čuvarkuća, takođe je podržan i MultiRadio kao medijska platforma za promovisanje interkulturalnosti.

 Prva epizoda serijala „Bačko Petrovo Selo“ emitovana je na RTV Vojvodina

 Vojvođanska kulinarska avantura

Korice kuvara „Moja vojvođanska špecija (foto: projekat Čuvarkuća – Vojvodina naša kuća)

Kroz projekat je takođe realozovan i kuvar Moje vojvođanske špecije. Ova knjiga nije samo lepa, niti je samo kuvar. Naime, svaki od recepata ima dugu i uzbudljivu priču o ljudima i zajednicama koje vekovima žive na ovim prostorima. To su recepti koji svakog dana oživljavaju u kuhinjama, a opet bi svaki od njih mogao da ispriča svoju dugu, uzbudljivu i neponovljivu priču o suživotu zajednica na ovim prostorima, kao i o njihovom o međusobnom prihvatanju.

Vojvođanska poslovica kaže – Bolje imati čuvarkuću na krovu kuće, nego dva psa ispred kuće. Svetlana Tomov iz Fondacije 021 kaže da su oni tokom sprovođenja projekta bili vođeni upravo ovom simbolikom simbolikom biljke čuvarkuće: “Obišli smo tako 12 sela Vojvodine. Tragali smo za nacionalnim osobenostima, sličnostima i razlikama. Sreli smo i družili se sa izuzetnima ljudima koji tamo lepo žive zajedno. Indiskretno smo virili u njihove šerpe i lonce na šporetima i u njima nalazili vrhunski dokaz interkulturalnosti vojvođanske kuhinje, koja je mnogo šira i od same ravnice gde je nastala. Od predjela, preko supe i glavnog jela, stizali smo do dezerta, sve je fina mešavina običaja, navika i uticaja.”

U Mojim vojvođanskim špecijama možete pronaći recepte za gibančice, langoš, oko sela testa, krug pogaču, taranu, nasuvo valjuške, herovke, pogačice sa čvarcima, svadbarski kolač, kolače na “kurzovini”, krofne, itd. Pratite naloge na društvenim mrežama EU u Srbiji, jer ćete početkom oktobra imati priliku da učestvujte u kvizu Čuvarkuća i osvojite jedan kuvar Moje vojvođanske špecije!