Tokom jednog od najtoplijih dana ovog leta, snežni prizori izgledaju gotovo neverovatno, ali i – osvežavajuće. Hladan vazduh steže i šiba, a oči se skupljaju da se zaštite od vetra i blještavosti snega: Vožnja motornim sankama po stazama Kopaonika, čak i onim najstrmijim, izuzetno je zabavna, uzbudljiva i, iskreno, kul.

Ali, niko ne može da nadmaši to koliko su kul momci i devojke, koji ove sanke koriste za spasavanje života.

Marko Brzaković, jedan od iskusnijih volontera Gorske službe spasavanja (GSS), ispričao je da tokom sezone, dnevno uspeju da prevezu oko 10-15 povređenih, a u danima praznika imaju i više intervencija.

„Poenta je spasiti ljudski život“, Marko kratko pogađa u suštinu.

„Akcija spasavanja ne znači samo pružiti prvu pomoć, već i transportovati povređenog do medicinske ustanove. Samim tim što sam ja kao sankaš najmobilniji na planini, najbrže stižem na intervenciju i transportujem najbrže moguće do trauma centra. Bez ovog dela opreme bilo bi otežano funkcionisati na Kopaoniku.“

„Kod težih povreda transport je ključan deo operacije spasavanja – u takvim trenucima brzina može da znači i život unesrećenog“, dodaje Jovan Raketić, volonter GSS – skijaš.

Stabilne i moćne motorne sanke, koje koriste volonteri na Kopaoniku

„Ove sanke koje smo dobili od Evropske unije omogućavaju nam da izvedemo i zahtevnije akcije spasavanja. Cela akcija pomoću njih postaje mnogo lakša“, dodaje Jovan.

Više od milion evra bespovratne pomoći

U okviru projekta Evropske unije –  „EU za Srbiju otpornu na katastrofe”, koji sprovodi UNDP (Program Ujedinjenih nacija za razvoj), predviđena je nabavka opreme i vozila za jedinice civilne zaštite i GSS, opremanje trening centra i održavanje obuka. Ukupna vrednost ove donacije Evropske unije je 1.2 miliona evra.

Zahvaljujući podršci Evropske unije, jedinicama civilne zaštite je za angažovanje u vanrednim situacijama već obezbeđeno 900 kompleta uniformi i 600 metara troslojnih mobilnih brana za odbranu od poplava, ukupne vrednosti oko 550.000 evra.

Gorska služba spašavanja (GSS) takođe je od EU dobila nova vozila, uniforme i opremu, koja će spasiocima omogućiti da budu efikasni i na teško pristupačnim terenima. Za GSS obezbeđena su 2 terenska vozila, minibus sa 9 sedišta, motorne sanke, kao i telekomunikaciona oprema, nosila, sigurnosna oprema za penjanje i spasilačke uniforme. Ova donacija EU vredna je 200.000 evra. Planirane su i specijalizovane obuke za pripadnike Gorske službe spašavanja u skladu sa evropskim standardima.