Energetska bezbednost Srbije i regiona, posebno imajući u vidu krizu u Ukrajini, bila je tema današnjeg razgovora ambasadora Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofrea i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović. Teme razgovora bile su i gasna diversifikacija, projekti koje Ministarstvo sprovodi u oblasti unapređenja energetske efikasnosti, korišćenje obnovljivih izvora energije, izgradnja novih energetskih kapaciteta, kao i o borba protiv nasilja nad ženama i devojčicama i rodna ravnopravnosti.

„Jako izazovno vreme za sve nas, zbog čega je potrebno dodatno da radimo na povećanju energetske bezbednosti Srbije, posebno kada je reč o gasnom sektoru i mogućnosti diversifikacije i ruta i dobavljača. Interkonektor Niš-Dimitrovgrad, koji sufinansira EU, je u tom smislu najvažniji projekat. Takođe, želimo da se povežemo i sa drugim državama u regionu, što će povećati bezbednost ne samo Srbije, već i celog regiona u gasnom sektoru. Plan je i izgradnja novog podzemnog skladišta gasa u Itebeju. Izgradnja novih elektroenergetskih kapaciteta, pre svega reverzibilnih HE „Đerdap 3“ i „Bistrica“  je jedan od prioriteta u našem investicionom planu“, rekla je Mihajlovićeva.

Na sastanku je bilo reči o u projektima koje Ministarstvo sprovodi sa ciljem unapređenja energetske efikasnosti i podršci EU, kao i o strateškim dokumentima, čija je izrada u toku.

„Napravili smo osnovu donošenjem novog zakonodavnog okvira za nove investicije i prvi korak u procesu energetske tranzicije. Nacionalni integrisani klimatski plan i strategija razvoja energetike biće na širokoj javnoj raspravi. Neophodno je da o tome razgovaramo, jer je naredna decenija ključna za srpsku energetiku i bez novih elektroenergetskih kapaciteta ne možemo da planiramo razvoj privrede. Treba da razgovaramo o svim izvorima energije, poseban deo naših strateških dokumenata je vodonik, a potrebni su nam novi kapaciteti koji koriste OIE, jer je želimo da menjamo naš energetski miks“, rekla je ona.

Šef Delegacije EU u Republici Srbiji, Emanuele Žiofre, rekao je da je Srbija za EU strateški važan partner i da će nastaviti da podržava projekte čiji je cilj sigurnost snabdevanja, diversifikacija izvora energije, liberalizacija tržišta i poboljšanje energetske efikasnosti. On je ponovio da EU pruža podršku za velike infrastrukturne projekte u vidu bespovratnih sredstava i povoljnih kredita.

„Nastavljamo da podržavamo projekte koji će unaprediti sigurnost snabdevanja, diversifikaciju izvora energije i poboljšanje energetske efikasnosti, a čiji je krajnji cilj smanjenje zagađenja i ublažavanje klimatskih promena. To su zajednički ciljevi na kojima ćemo raditi. Posebno je bitna gasna interkonekcija Srbija – Bugarska. Invazija Rusije na Ukrajinu jasno je pokazala opasnosti zavisnosti od ruskog gasa. U Evropi i širom Evrope moramo intenzivirati diverzifikaciju snabdevanja“, rekao je Žiofre.

Na sastanku je razgovarano i o saradnji u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama, unapređenju položaja žena u Srbiji, zajedničkim projektima i planovima u oblasti rodne ravnopravnosti.

Foto: Beta