„Srbija mora da završi reforme izbornog sistema do izbora 2020“

0

Predsednica delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon pozvala je srpske vlasti da sprovedu konkretne izborne reforme, a opozicione stranke da učestvuju na izborima 2020. godine. Poslanici Evropskog parlamenta boravili su u dvodnevnoj poseti Beogradu povodom 11. sednice Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije (POSP), nakon koje su usvojene zajedničke preporuke i deklaracija.

Sednicom su predsedavali Fajon i poslanik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić (Srpska napredna stranka). Parlamentarci su debatovali o velikom broju važnih pitanja, uključujući i primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije, napredak Srbije u oblastima vladavine zakona, dijalog između Beograda i Prištine, napredak u izbornim reformama i perspektivu proširenja.

Poslanica Fajon naglasila je hitnost sprovođenja konkretnih predloga za poboljšanje uslova za održavanje parlamentarnih izbora i koji su deo zaključaka prvog kruga  Međustranačkog dijaloga (IPD), koji je pokrenuo i omogućio Evropski parlament u saradnji sa NSRS. Kopredsjedavajuća Odbora pozvala je sve strane da prihvate poziv i u potpunosti se uključe i konstruktivno učestvuju u predstojećem drugom krugu Interpartijskog dijaloga.

Ona je podvukla da su u Zaključcima prvog IPD-a jasno rečeno da su potrebni daljnji koraci za poboljšanje uslova za održavanje izbora 2020. godine, posebno stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju na izborima, uključujući jednak pristup medijima i posebno javnim emiterima.

Pozdravila je zakazivanje rasprave u Narodnoj skupštini za 12. novembar o ulozi Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i pozvala sve stranke i zainteresovane strane da u potpunosti učestvuju, kako bi se osiguralo da se usvoje jasni i konkretni predlozi.

Orlić kaže da je u usvojenoj deklaraciji istaknuta nedvosmislena podrška evropskim intergracijama Srbije, kao i da su srpski i evropski parlament zajednički pozvali da se otvore tehnički pripremljena poglavlja za pridruživanje sa EU.

„Ponovili smo zajedničku poruku da je skupština mesto u kome treba voditi dijalog, a pozdravili smo i učešće Evropskom parlamenta u međustranačkom dijalogu“, poručuje Orlić.

Očekuje se da će 12. sastanak POSP između EU i Srbije biti održan u Strazburu, 8. i 9. jula 2020. godine.

Saopštenje Evropskog parlamenta nakon sastanka

Tekst deklaracije i zaključaka

Sastanci delegacije EP i državnog vrha Srbije

Delegacija Evropskog parlamenta ranije se sastala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Predsednik Vučić naglasio je da Srbija pozdravlja izbor Vladimira Bilčika na mesto novog izvestioca EP za Srbiju, uz zahvalnost njegovom prethodniku, Dejvidu Mekalisteru, na doprinosu i aktivnoj podršci evropskim integracijama Srbije.
„Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu, a regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima i nastavak politike pomirenja predstavljaju naše spoljnopolitičke prioritete“, istakao je predsednik Vučić i dodao da Srbija pridaje veliku važnost Berlinskom procesu, čiji se značaj ogleda u pružanju podrške evropskim integracijama Zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mere.
Fajon je rekla da se Evropski parlament zalaže za proširenje EU i da je Srbija među najozbiljnijim kandidatima. Ona je čestitala na ekonomskim uspesima Srbije i zahvalila na mogućnosti da Evropski parlament posreduje u dijalogu vlasti i opozicije. Ona je izrazila i zabrinutost za slobodu medija, ali je istovremeno čestitala na izradi medijske strategije.
„Evropski parlament će nastaviti da aktivno podržava politiku proširenja EU i zagovara srpski pristup kao najbolji način za napredak u evropskim integracijama“, rekla je Fajon i dodala da očekuje da će Evropski savet promeniti odluku u vezi sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da će poslati pozitivan signal tim zemljama pre Samita EU – Zapadni Balkan u Zagrebu, saopštio je kabinet Predsednika.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić takođe je sa delegacijom Evropskog parlamenta razgovarala o daljim vidovima saradnje na putu Srbije ka članstvu u Uniji.

Premijerka Brnabić zahvalila se predstavnicima EP na angažmanu koji je pokazala ova institucija u uspostavljanju dijaloga na temu izbornih uslova, navodeći da je ova vrsta podrške veoma značajna.

Podeli

Comments are closed.