Rumunija će tokom predsedavanja Evropskom savetu podržavati Srbiju na njenom evropskom putu, poručila je ambasadorka te zemlje, Oana Kristina Popa, na predstavljanju ciljeva tog šestmesečnog perioda u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine.

„Na pola smo puta. Nemoguće je uraditi neke vrlo specifične stvari u tom periodu, ali Rumunija kao zemlja može određena pitanja da stavi u fokus i usmeri agendu u određenom pravcu. Na vrhu agende je proširenje EU, pitanje zemalja Zapadnog Balkana, te podrška Srbiji na putu pridruživanja, kao i Makedoniji i Albaniji u procesu pristupanja pregovorima“, navela je ambasadorka.

Popa je govorila i o izazovima rumunskog predsedavanja kao što su majski izbori za Evropski parlament, te izrada budžetskog okvira za period od 2021. do 2027. godine. Jedan od glavnih izazova jeste i izlazak Velike Britanije iz EU.

„Svaki izazov je i prilika, ovo je naša prilika da održimo jedinstvo EU. Pitanje Bregzita nije izazov samo za ovo predsedvanje, to je proces koji je počeo mnogo ranije i koji će trajati i nakon predsedavanja Rumunije“, istakla je ambasadorka.

Prisutnima se obratio i predsednik Odbora pokrajinskog parlamenta za evropske integracije i međuregionalnu saradnju, Dmitar Stanišić i Jovana Zdjelarević, ispred Informacionog kutka Evropske unije u Novom Sadu.