Republika Srbija zvanično je pristupila novom programu Kreativna Evropa 2021-2027. Sporazum između Vlade Srbije i Evropske unije potpisale su komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Evropske unije Marija Gabrijel, i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Tim povodom, otpravnica poslova Delegacije Evropske unije u Srbiji, Mateja Norčič-Štamcar podsetila je da je Srbija ostvarila sjajne rezultate u okviru prethodnog ciklusa programa Kreativna Evropa u Srbiji od 2014 do 2020. godine, i oni najbolje se vide kroz brojke: „Čak 146 organizacija iz Srbije učestvovalo u 305 projekata, 317 knjiga je prevedeno, podržano je 23 filma. Kreativna Evropa je podržala nekoliko festivala u Srbiji, dok su organizacije iz Srbije bile lideri su čak 13 projekata u ovom ciklusu što je veliki broj i pokazuje da Evropska komisija ima poverenje u kulturne organizacije iz Srbije. Kroz Kreativnu Evropu, Srbija je ostvarila 675 partnerstava sa organizacijama iz Evropske unije i iz regiona Jugoistočne Evrope.“ž

Ona je takođe istakla da su od 2014, kompanije i organizacije iz Srbije povukle skoro 12 miliona evra kroz različite konkurse ovog programa: „S nestrpljenjem očekujemo novi ciklus Kreativne Evrope u Srbiji i nove uspehe kako Deska, tako i svih organizacija“, kazala je Norčič-Štamcar.

Stupanjem na snagu ovog novog Sporazuma, ustanovama kulture, udruženjima građana i drugim pravnim licima u kulturi omogućava se učešće u najznačajnijem programu Evropske unije za kulturu, čime se obezbeđuje integracija naše kulture u međunarodne razvojne tokove, podstiče mobilnost umetnika i kulturnih stvaralaca, promoviše kulturna raznolikost i interkulturni dijalog, obezbeđuje finansijska podrška za domaće profesionalce u kulturi – kako u javnom, tako i u civilnom i privatnom sektoru, te pospešuje proces evropskih integracija Republike Srbije.

Kreativna Evropa sub-program Kultura (ilustracija Evropska komisija)

Rukovodilac Deska Kreativna Evropa Srbija pri Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Dimitrije Tadić, istakao je da ne samo što je potpisan novi sporazum o učešću Srbije u programu Kreativna Evropa 2021-2027, već je on 24. decembra ratifikovan u Narodnoj Skupštini Republike Srbije.

„Što se samog koncepta programa tiče, manje-više ostaje sve kao i do sada jer je ideja Evropske komisije da glavni program Evropske unije za kulturu Kreativna Evropa bude i ostane otvoren za sve moguće vrste projekata i za sve ono čime se profesionalci iz oblasti kulture bave i da ne postoje nikakve nametnute teme, već postoje samo neki prioriteti programa. Ono što je nekakva novina, to su novi međusektorski konkursi“, kazao je Dimitrije Tadić i dodao da će uskoro biti otvoreni konkursi za novinare i medije, a medijska pismenost je takođe jedna od važnih novih tema u okviru ovog novog ciklusa.

Kreativna Evropa sub-program Media (ilustracija Evropska komisija)

S budžetom koji je za 50% uvećan u odnosu na prethodni program (2014 – 2020), Kreativna Evropa 2021-2027 će sa 2.44 milijardi evra ulagati u projekte i inicijative koji unapređuju kulturnu raznolikost i odgovaraju na potrebe i izazove s kojima se susreće oblast kulture i kreativnosti. Novine koje program donosi doprineće oporavku sektora, osnaživanjem digitalne transformacije i eko-održivosti, razvijajući na taj način veću otpornost i inkluzivnost.

Program će nastojati da čuva, razvija i promoviše evropsku kulturnu i jezičku raznolikost i nasleđe, te da poveća kompetitivnost i ekonomski potencijal kulturnog i kreativnog, a naročito audiovizuelnog sektora.