U pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji danas su na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorena dva nova poglavlja – o ekonomskoj i monetarnoj politici (17) i o statistici (18).

Komesar Johanes Han izjavio je da je otvaranje I napredak u ova dva poglavlja ključan za dalje strukturne reforme i ekonomski rast u Srbiji, naveo je. „Sadašnji rast je dobar, strukturne reforme daju rezultate, ali moraju da se očuvaju“, dodao je evropski komesar.

Zahtevi iz poglavlja 17 zahtevaju da Srbija pripremi svoj godišnji budžet i reforme na jedan transparentan način u konsultaciji sa EU, dodao je.

“Budžetska transparentnost, predvidljivost u zakonodavnom segmentu i odlučno sprovođenje reformi doneće dugoročni rast i otvaranje radnih mesta”, naveo je Han I istakao da “strukturne reforme moraju da budu praćene dobrim statistikama”.

Han je rekao da su srpske statističke baze podataka jedne od najsveobuhvatnijih u regionu, I naveo da su potrebni dalji napori u izveštavanju o ključnim makroekonomskim indikatorima i strukturi ekonomije.

“Kvalitet je važniji od brzine”, istakao je Han koji je dodao da su reforme o vladavini prava u srži proširenja, ističući da o tome nema pregovora.

“Srbija se približlila još jedan korak ulasku EU”, istakao je Han.

 Joksimović: Mogli smo više ali nismo nezadovoljni

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da su otvorena važna poglavlja kojima se potvrđuje da je Srbija i do sada bili uspešna u ekonomskim perfomansama.

“Što se tiče Poglavlja 18, želimo da uvedemo nova istraživanja u naš statistički sistem, da izmerimo i uporedimo gde smo u odnosu na kvalitet života naših ljudi, ciljeve održivog razvoja – da imamo realnu sliku gde smo u odnosu na ono što su standardi u EU”, navela je ministarka.

„Ako me pitate da li smo zadovoljni, ja mislim da smo mogli da otvorimo i više. Mislim da smo imali značajne, suštinske rezultate u oblasti napretka u vladavini prava. Nismo nezadovoljni zato što smo rešeni da budemo strpljivi, uporni i odlučni u našoj nameri da postanemo članica EU“, rekla je ministarka, dodajući da će Srbija da nastavi da deluje u tom pravcu.

Ministarka je navela da je izvestila da je Srbija izuzetno zabrinuta onim što nastavlja da radi Priština i time što se najavljuju nove mere. „Zamolila sam naše prijatelje i partnere iz EU – nama je važno da se principi poštuju…“

“Želim da uverim evropske partnere da imaju ozbiljnog sagovornika u Srbiji, da smo posvećeni jednom nastojanju da regionalni mir i stabilnost budu održivi, ali da on mora da bude zasnovan na poštovanju principa”, istakla je Joksimović.