Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han sastao se sa premijerkom Srbije Anom Brnabić. Srbija je posvećena evropskim integracijama, zaključak je oboje sagovornika, dok je komesar potvrdio svoju posvećenost regionu, koja će se nastaviti iako će od jeseni najverovatnije preuzeti drugi resor u Evropskoj komisiji.

„Potpisivanje regionalnog sporazuma o romingu u aprilu bio je značajan uspeh u izgradnji dobrosusedskih odnosa. Pored toga, početkom meseca Srbija je učestvovala na samitu Berlinskog procesa u Poznanju, na kojem su ojačane regionalne veze u nekoliko oblasti. Otvoreno je novo poglavlje, čime je broj porastao na 17. Planira se da se napredak nastavi i sa novom Komisijom“, ističe komesar Han.

Jedna od tema razgovora bio je i Izveštaj Komisije o Srbiji za 2019. godinu. Kao izazove, komesar Han navodi poboljšanja u oblasti vladavine prava, dijaloga u parlamentu, kao i medijsku strategiju. Osim njenog donošenja, veoma je bitno i kako će ona biti primenjena u praksi, navodi komesar Han.

Premijerka Brnabić je posle sastanka poručila da Srbija razume izazove sa kojima se Unija sreće, ali i da ostaje iskreno posvećena putu evrointegracija. Srbija ne može da utiče na to kada će biti primljena u EU, ali može da radi na tome da postane zemlja koja funkcioniše po evropskim standardima, pojašnjava predsednica Vlade.

„Čini mi se da smo dosta uradili, bez obzira da li očekujemo novi izveštaj o napretku. To smo uradili zato što iskreno želimo evropsku Srbiju i iskreni smo kada kažemo da su nam u svakom izveštaju važne ocene, ali da su nam preporuke još važnije“, navodi premijerka.

Po njenim rečima, Srbija svakodnevno radi na implementaciji preporuka iz izveštaja Evropske komisije o napretku na putu evrointegracija ne radi pukog otvaranja i zatvaranja poglavlja, već zato što je, kako je rekla, Beograd iskreno posvećen reformama.

Komesar Han i premijerka Brnabić nakon razgovora posetili su Sportske igre mladih na Adi Ciganliji i najboljima dodelili medalje. Han je u martu proglašen za počasnog ambasadora takmičenja.

„Stvarno sam ponosan na to što sam deo vas i što prisustvujem ovom turniru. Takmičenje pruža brojne prilike deci za upoznavanje i sticanje novih prijatelja“, ističe Han.

Finale regionalnog takmičenja biće održano od 15. do 22. avgusta u Splitu, a učesnici igara su deca osnovnoškolskog uzrasta sa teritorije Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Manifestacija je šesti put organizovana u Srbiji i do sada je u njoj učestvovalo više od 1.700.000 mladih.