Naš kontinent je bogat jezicima – postoji preko 200 jezika koji se govore u Evropi, a učenje drugih jezika ja jedan od načina unapređenja međusobnog razumevanja i prevazilaženja kulturoloških razlika.

Svakog 26. septembra se obeležava Evropski dan jezika sa ciljem promovisanja raznolikosti i višejezičnosti širom Evrope.

Ovogodišnji Evropski dan jezika u Nišu zajedno su obeležili O.š. „Car Konstantin“ i EU info kutak Niš. Učenici i učenice su kroz organizovan jezički kviz mogli da provere, ali i da prošire svoja znanja učeći nove reči i pojmove na različitim evropskim jezicima.

Svojevrsno evropsko jezičko putovanje osnovci su imali na „pikniku“. Naime, EU info kutak je ranije poklonio niškoj  školi „Car Konstantin“ 3D sliku „Piknik“ koju su tokom ovogodišnje proslave Dana Evrope u Nišu osmislili  i oslikali članovi udruženja mladih umetnika „Artef“ iz Niša (Nevena Stefanović i Jana Mitrovska) Glavne poruke koje slika nosi su sloboda, energija, tradicija, ali pre svega briga o prirodi koja je prikazana kroz predstavu vode, vazduha, slobodu leta ptica, kao i ostalog živog sveta, sa zajedničkim ciljem da ujedinjeni možemo očuvati ravnotežu u sistemu.

Evropski dan jezika je inicijativa čiji je cilj promovisanje učenja jezika a koji je u saradnji sa Evropskom komisijom pokrenuo Savet Evrope 2001. godine. Od tada se ovaj dan obeležava širom Evrope 26. septembra a ove godine inciijativa slavi svoj 20. rođendan.