Učešće u studentskim razmenama u okviru Erazmus programa i boravak u evropskim zemljama predstavljaju izuzetno značajno iskustvo koje bi trebalo da iskusi svako ko ima takvu šansu, poruka je sa još jednog Erazmus četa u EU info kutku u Nišu.

O svojim iskustvima i utiscima sa razmene govorile su Maša Đorđević i Nina Burić, dve studentkinje iz Niša, koje su deo svog školovanja provele na univerzitetima u državama Evropske unije. Maša je pohađala „Universidade de Vigo“ u Španiji, a Nina „Università Cattolica del Sacro Cuore“ u Italiji. Učesnice četa deo su organizacije Erasmus Student Network Niš, čiji članovi već imaju veliko iskustvo u ovakvim programima, kako u odlaznim, tako i u dolaznim razmenama.

Maša i Nina su ovom prilikom, pred velikim brojem zainteresovanih posetilaca, istakle da im je učešće u ovakvom programu u značajnoj meri pozitivno uticalo na život i doprinelo tome da nauče mnogo o drugim kulturama, načinu funkcionisanja u drugim evropskim državama i prilikama koje se pružaju studentima.  O načinu apliciranja i administrativnim nedoumicama i pitanjima, ovom prilikom govorila je Jelena Čivljak, iz Kancelarije za međunarodnu saradnju Univerziteta u Nišu. Trenutno je otvoreno nekoliko poziva za mobilnost studenata iz Niša, a svi konkursi i detaljnije informacije mogu se naći na sajtu Univerziteta.

Učesnice četa saglasne su da bi uvek trebalo ohrabrivati studente da konkurišu za Erazmus razmene i iskoriste mogućnost da obogate svoje iskustvo.

Od 2014. je skoro 7.000 srpskih studenata i nastavnika učestvovalo u Erazmus + programu, dok je oko 4.300 Evropljana boravilo u Srbiji.  Podsetimo, Srbija je nedavno postala punopravna članica Erazmus + programa, najvećeg obrazovnog programa Evropske unije. Više o tome možete pročitati na sajtu Delegacije Evropske unije u Srbiji.