Obnovljena tvrđava Fetislam sa rekonstruisanom letnjom pozornicom je juče, 26. aprila, na Dan Opštine Kladovo svečano otvorena uz prisustvo predesednika Republike Srbije Aleksandra Vučića,  šefa Delegacije Evropske unije Emanuela Žiofrea i ambasadorke Savezne Republike Nemačke Anke Konrad, ministarke za evropske integracije Tanje Miščević kao i potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke kulture Maje Gojković, ministra turizma i omladine Huseina Memića, predstavnika diplomatskog kora i velikog broja građana Kladova.

„Danas vidimo konkretne rezultate saradnje Evropska unije i Srbije na očuvanju nečaga do čega nam je svima stalo – našeg zajedničkog evropskog nasleđa, da ga sačuvamo za našu zajedniku budućnost. Posle Golupca i Bača, EU je podržala obnavljanje tvrđave Fetislam u Kladovu, još jedne impresivne fortifikacije na Dunavu i njene letnje pozornice, uz sufinansiranje Vlade Savezne Republike Nemačke. Ulažući u očuvanje kulturnog nasleđe i razvoj turističkih kapaciteta, mi takođe stvaramo mogućnosti za zapošljavanje i ekonomski razvoj“, rekao je ambasador Žiofre.

Otvarajući tvrđavu, predsednik Vučić je rekao: „Fetislam danas izgleda veličanstveno, od 1867, dakle 156 godina, od kad je prešao u naše ruke nikada nije ovako lepo izgledao, ni Kladovo ovako lepo nije izgledalo. Hvala našim evropskim partnerima na ogromnom novcu koji su ovde uložili, ne samo u Fetislam već i u infrastrukturu u Rajac, Smedovac, Rogljevo, u Golubačku tvrđavu, u mnogo toga drugog što rade, u pomoć lokalnom biznisu da mogu da naprave turističke kapacitete da privuku mnoge ljude, ne samo iz Srbije već i Evrope.“

Prilikom otvaranja Fetislama, ambasadorka Nemačke Konrad izjavila je: „Turizam igra važnu ulogu u stvaranju radnih mesta u ruralnim područjima. Opština Kladovo je odličan primer kako se kombinacija turizma i kulturnog nasleđa koristi za lokalni razvoj. Turizam pruža razne mogućnosti, od otvaranja radnih mesta u ugostiteljstvu do proizvodnje lokalnih proizvoda i zanata. Pored toga, turizam može pomoći da se podigne svest o značaju kulturnog nasleđa, bitnog za identitet regiona i zajednica“.

Nakon zvaničnog otvaranja usledio je koncert „Cine and Rock“ orkestra, koji je svojim nastupom udahnuo početak novog života letnje pozornice tvrđave Fetislam.

Evropska unija i Vlada Savezene Republike Nemačke uložile su preko 1.300.000 evra u rekonstrukciju Varoš kapije i pratećih kazamata, ulaza u Mali grad i letnju pozornicu na Fetislamu, kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Cilj projekta je da se potencijali kulturnog nasleđa i turističke ponude iskoriste za ekonomski razvoj Donjeg Podunavlja i Istočne Srbije.

FETISLAM

Prolaskom kroz Đerdapsku klisuru, Dunav nas vodi do grada Kladova i Fetislam tvrđave, koja se nalazi na samoj obali reke. Izgradnja ovog dunavskog zdanja je delo sultana Sulejmana Veličanstvenog, koji je 1524. godine zapovedio da se napravi utvrđenje na Dunavu, da služi kao strateško uporište za dalja osvajanja na sever. Ime Fetislam potiče iz turskog jezika (Feht-ul-islam), što bi u prevodu značilo kapije islama. Prvobitno je bio izgrađen samo mali grad, da bi u XVIII veku, usled pojačanih ratnih delovanja turske vojske, bile izgrađene zidine koje čine Veliki grad.

Više o tvrđavi pročitajte OVDE.