„Ujedinjeni u aktivizmu za zaustavljenje nasilja nad ženama i devojčicama“ tema je ovogodišnje kampanje „Orange the World – 16 dana aktivizma“ koja traje od 25. novembra do 10. decembra, kada obeležavamo Međunarodni dan ljudskih prava.

Svaka treća žena, kako u Evropskoj uniji tako i širom sveta doživela je fizičko, seksualno, socio-ekonomsko i/ili verbalno nasilje barem jednom u životu. Rodno zasnovana diskriminacija, seksualno uznemiravanje i rodno zasnovano nasilje su pitanja ljudskih prava. Način na koji rešavamo ove probleme otkriva da li živimo u fer i pravednom društvu. Naš glavni cilj je puna implementacija principa rodne ravnopravnosti. Kroz proces pristupanja, EU će pružiti snažnu podršku Srbiji da postigne ove ciljeve.

Ove godine, Delegacija EU u Srbiji se pridružuje globalnoj kampanji 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja promovisanjem osnaženih žena i kroz saradnju sa širom zajednicom protiv fizičkog, verbalnog i/ili socio-ekonomskog nasilja.

Tokom ove globalne kampanje, udružili smo se sa ostvarenim akterma iz Srbije u sferama mode, umetnosti, sporta, književnosti, kinematografije, itd.

Pozivamo vas da pratite naše kanale društvenih medija i da se uključite u ovu kampanju koju ćemo početi imersivnom izložbom na Kalemegdanu #Bezbednasvuda u organizaciji Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) i modnom revijom Neo Design mlade dizajnerke Nevene Ivanović koja će biti održana u Silosima u Beogradu. Neo Design promoviše inluzivnu modu kroz saradnju sa startapom Pirate Art tako što dizajnira proteze za osobe sa invaliditetom. Kampanja „16 dana“ obuhvata nekoliko važnih međunarodnih datuma, poput Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom koji se obeležava 3. decembra.

Kampanji se pridružila i street umetnica, The Kraljica Vila, poznatija kao TKV koja je oslikala roletnu EU info centra. Na nalozima EU u Srbiji na društvenim mrežama moći ćete da pogledate video o nastajanju ovog grafita. Takođe, na Instagram kanalu EU u Srbiji moći ćete da osvojite knjige iz edicije „Govorite li ženski“ Kontrast izdavaštva koje su prevedene u sklopu istoimenog projekta Kreativne Evrope, ali i džemper i kapu brenda Etnology inspirisani Sirogojno dizajnom.

Pridružile su nam se i legende srpske košarke koji će tokom Međuanrodnog turnira veterana košarke prikupiti novac za jednu od Sigurnih kuća u Srbiji. Mlada umetnica Mia Bjelogrlić svojim dokumentarnim serijalom „Ona se budi“ otvara pitanje  rodne nejednakosti, baveći se položajem i emancipacijom žena u Srbiji, posmatrajući ih kroz svakodnevne i tipizirane uloge.

Sve žene i devojčice trebalo bi da žive bez straha i nasilja.

Pridruži nam se u ovoj kampanji! Zaustavimo zajedno nasilje nad ženama i devojčicama!“

 

Niš – Radionica Nasilje u partnerskom odnosu/braku

U društvu u kome živimo nasilje se često relativizuje i minimizira. Radionica koju organizuje EU info kutak Niš u utorak, 6. decembra od 17h bavi se upravo nasiljem u partnerskim odnosima/braku kako bi se ono prepoznalo i na vreme prevenbiralo. Radionicu će voditi Ana Milenković, psiholog i kognitivno bihevioralni psihoterapeut i dr.tecnh.Vesela Tanaskovic Gassner hrabra, inteligentna žena sa uspešnom internacionalnom karijerom koja je izašla iz toksičnog braka. One će kroz teorijski, praktični i lični okvir razgovarati sa učesnicima na temu nasilja u vezama.

 Teme o kojima će biti reči tokom radionice:

  1. Najčešće zablude o ženama koje se nađu u toksičnoj vezi (fizičko, psihičko, seksualno… nasilje)
  2. Kako počinje toksična veza
  3. Kako se oseća žena u toksičnoj vezi- emocije, dileme, pogrešna uverenja
  4. Reakcije okoline na žalbe žene koja je u toksičnoj vezi
  5. Najčešći razlozi zašto se ostaje u toksičnim vezama
  6. Šta da radite ako prepoznate da ste vi ili neko vama blizak u toksičnoj vezi

Novi Sad – Tribina o stereotipima i predrasudama o rodno zasnovanom nasilju i femicidu

U Galeriji Forma, u Udruženju likovnih umetnika i primenjenih dizajnera Vojvodine, 28. novembar od 18h EU Info Point Novi Sad organizuje tribinu o stereotipima i predrasudama o rodno zasnovanom nasilju i femicidu.

Učesnice će kroz prizme obrazovanja, medija i socijalnog rada govoriti o ovoj veoma osetljivoj temi, sa akcentom na moguća rešenja i načine tranformisanja stereotipa kojima se ugrožavaju ženska ljudska prava i ljudska prava uopšte.

Učestvuju:

  • dr Nađa Bobičić, naučna saradnica Fakulteta političkih nauka u Beogradu
  • Tamara Srijemac, novinarka Radija Novi Sad
  • dr Nada Padejski, rukovoditeljka Sigurne ženske kuće
  • Daliborka Vojvodić Tomović, predstavnica Policijske uprave u Novom Sadu

Moderatorka: Jelena Anđelovski, EU info kutak Novi Sad

Tribina se održava u ambijentu izložbe fotografija “Jedina moja” umetnice Marije Erdelji koja tematizuje nasilje nad ženama i femicid. Izložba je takođe deo programa EU info kutka-a Novi Sad.