Tradicionalni izazov Trčim za školu i ove godine privukao je veliku pažnju – preko 1700 učesnika pretrčalo je više od 10000 kilometara. Pobedničkim školama uručene su nagrade u dvorištu pobedničke škole u Senti.

Predstavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji Sena Marić čestitala je školama na postignutom uspehu, timskom i takmičarskom duhu i brizi za svoju zajednicu, ističući da su zajedno poslali snažnu poruku javnosti da je važno baviti se sportom.

“Sport je izuzetno koristan na ličnom i profesionalnom razvoju – postajete bolje organizovani, svesni pripadanja kolektivu, stičete samopouzdanje i naravno čuvate zdravlje. Evropska unija kroz mnogobrojne programe podržava razvoj i afirmisanje mladih ljudi u sportu, obrazovanju i umrežavanju”, rekla je Sena Marić prilikom uručivanja nagrade prvoplasiranoj Ekonomsko-trgovinskoj školi iz Sente.

Jedan od motoa Evropske unije je ujedinjeni u različitosti, a mi Srbiju vidimo kao deo naše velike porodice, rekla je Marić.

Drugonagrađenoj OŠ „Živadin Postolović“ iz Trstenika i trećenagrađenoj OŠ „Karađorđe“ iz Rače nagrade su uručili Đorđe Višacki, generalni sekretar OKS i Rudolf Cegledi, predsednik opštine Senta.

TreninGO izazov „Trčim za školu“ trajao je od 26. septembra do 15. novembra prošle godine tokom Evropske nedelje sporta koji je pokrenula Evropska komisija s ciljem da se sport i fizička aktivnost sve više razviju među mladima.

Učesnici su imali mogućnost da izaberu jednu od 10 škola iz različitih gradova širom Srbije kojima je neophodna pomoć kako bi unapredili nastavu fizičkog vaspitanja. Putem mobilne aplikacije TreninGO prikupljali su kilometre za izabranu školu. đ

Za pobedničku školu učesnici su pretrčali 3.508 km, za drugoplasiranu – 1.771 km, dok je za trećeplasiranu peđeno 1.317 km.

Škole su osvojile novčane nagrade namenjene za nabavku sportske opreme i rekvizita koji se koriste u nastavi fizičkog vaspitanja.

TreninGo izazov „Trčim za školu” organizovali su Olimpijski komitet Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Savez za školski sport Srbije i Delegacija EU u Srbiji, a podržan je kroz Erazmus+ program.

Mobilna aplikacija TreninGO je aplikacija Olimpijskog komiteta Srbije koja ima za cilj da motiviše korisnike da budu aktivni, da redovno vežbaju i žive zdravim načinom života. Kako bi pronašli najbolju lokaciju za vežbanje i unapredili svoje fizičko stanje korisnici mogu da pretražuju više od 120 staza za trčanje i teretana na otvorenom širom Srbije. Prema ličnom fitnes nivou, korisnici mogu da odaberu višemesečne treninge i vežbe pogodne za zatvoren i otvoren prostor.