Mladi privrednici imaju dobre preduzetničke ideje, ali je često nedostatak novca za realizaciju najveći problem i izazov sa kojim se suočavaju. Alternativni modeli finansiranja mogu biti dobro rešenje, poruka je sa tribine “Izazovi i potencijali razvoja MMSPP iz ugla pristupa izvorima finansiranja“ koja je održana u niškom EU info kutku.

Prisutni preduzetnici podelili su svoja iskustva i razgovarali o modelima finansiranja malih biznisa. Veliki broj preduzetnika se na početku poslovanja oslanja na sopstvene izvore ili pozajmice, što prema mišljenju Milivoja Jovanovića iz organizacije ENECA nije dobro dugoročno rešenje jer bi u tom slučaju razvoj poslovanja mogao da ide samo do određenih granica.

„Ako imamo alternativne izvore finansiranja, kao što su crowdfunding ili venture capital, to bi ubrzalo razvoj preduzetništva, ne samo da ljudi dobiju više novca već i da dobiju know how koji je jako bitan i to je budućnost“, kaže Jovanović

Mladim preduzetnicima bi poslovanje bilo olakšano kada bi se razvilo mikro-finansiranje poput modela koji postoje u zemljama u regionu. Jovanović dodaje da postoji više od 2.000 onlajn mogućnosti za prikupljanje finansijskih sredstava alternativnim izvorima i da je to dobar put za preduzetnike.

Jedan od zaključaka sa događaja je da bi malim i mikro preduzećima poslovanje u značajnoj meri bilo olakšano kada bi i banke bile spremnije za saradnju sa početnicima u poslovanju.

Pored razgovora o mogućnostima finansiranja malih biznisa, prisutni preduzetnici mogli su da se informišu o programu „Pokreni se za posao“ koji sprovodi organizacija ENECA. Program se realizuje od 2009. godine i do sada je podržano 742 klijenta iz cele Srbije iz oblasti poljoprivrede, zanatstva, proizvodnje i usluga. Ideja programa je da pomaže pokretanje i unapređenje malih i porodičnih preduzeća širom Srbije koja imaju dobru, inovativnu i održivu poslovnu ideju.