Trka u razvoju naprednih sistema za skladištenje i obradu podataka je u jeku. Da bi bilo moguće predvideti trendove važne za blagostanje građana, od vitalnog značaja je raspolaganje tačnim podacima. Srbija ne zaostaje na ovom polju – deo je važnih evropskih programa i uz podršku EU radi na poboljšanju svog statističkog sistema.

Evropska statistička zajednica danas (20. oktobra), obeležava Evropski dan statistike.

Mariana Koceva, Generalna direktorka Eurostata ističe vrednost zvanične statistike kao stuba naših demokratskih društava.

„Na ovaj dan, evropska statistička zajednica se okuplja da proslavi zvaničnu statistiku kao izvor nezavisnih, objektivnih i pouzdanih informacija i kao sredstvo za osnaživanje organizacija, preduzeća i građana u donošenju odluka“, naglasila je Koceva.

Sedmi Dan evropske statistike obeležava se pod motom ESAC-a: „Statistika za razumevanje i povezivanje društva, u potrazi za istinom!“

„Evropski dan statistike je divna prilika da se razmisli o važnosti statistike kao glavnog sredstva za ispravno razumevanje stvarnosti, razlikovanja od dezinformacija. Statistika vam pomaže da donesete odluku nakon što ste bili pravilno informisani. Ne potcenjujte osnovno pravo da imate ‘bolje podatke’ da biste živeli ‘bolje živote!’, rekao je Mauricio Viši, vršilac dužnosti predsedavajućeg u Evropskom statističkom savetodavnom odboru (ESAC).

Različite krize proizvode socijalne, ekonomske i kulturne šokove, koji rezultiraju velikom neizvesnošću u budućnosti. Statistička pismenost je suštinska sposobnost razumevanja i kritičke evaluacije podataka kako bi se bolje sagledala složenost društva. Stoga je pouzdana i pravovremena statistika ključna kao podrška svim odlukama i akcijama.

Društvena isključenost podrazumeva ne samo materijalnu nemaštinu već i ograničenu akciju ili kontrolu uzrokovanu nedostatkom informacija. Informisanje na osnovu dostupnih i pravovremenih statističkih podataka predstavlja prvi glavni korak za društveno uključivanje pojedinaca i njihovu snažnu povezanost sa društvom.

Administracija bez papira – Republički zavod za statistiku

Uz pomoć novih tehnologija i zbog toga što se danas šire društvenim mrežama, dezinformacije, pogrešne informacije i lažne informacije postaju sve efikasnije. Potencijalno skrivanje istine predstavlja pravi rizik za društvo.

U vremenima kada se povećavaju nesigurnost i dostupnost zbunjujućih informacija, potraga za proverenim činjenicama, koje proizvode statistički zavodi, od suštinskog je značaja za jačanje demokratije i jačanje donošenja odluka zasnovanih na dokazima.

Republički zavod za statistiku, kao koordinator zvanične statistike Republike Srbije, i deo globalne mreže statističkih institucija, prošle godine obeležio je 158 godina od kada je statistika ustanovljena u Kneževini Srbiji i 75 godina od osnivanja institucije na nivou Republike Srbije. Zavod je deo brojnih programa i projekata podrške EU. Više o tome možete pročitati ovde.

EU je do sada u razvoj statistike u Srbiji uložila oko 60 miliona evra. Finansijska sredstva za sprovođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. zajednički su obezbedile Republika Srbija i Evropska unija. Pomoć je deo projekta EU za razvoj statistike u Srbiji za koji je EU donirala 20 miliona evra.

Pogledajte video sa dodele vozila Republičkom zavodu za statistiku:

 

 

 

Pročitajte još:

Popis stanovništva – statistikom do dobre uprave

Ulaganjem u zaposlene do efikasnije javne uprave

Podrška EU Srbiji: 80 miliona evra za unapređenje javne uprave