Razigrana atmosfera, nasmejana deca koja žele da uče, zabave se i međusobno bolje upoznaju – najvažniji su rezultati nove radionice EU info kutka Niš i Fabrike umetnika. U prijatnom, prirodnom ambijentu u Kampu Fabrike umetnika na desnoj obali Nišave kod Brzog Broda, deca do 10 godina uživala su u kreativnoj radionici.

Naši najmlađi sugrađani saznali su ovom prilikom kako se crtanjem, uz tehniku akvarela, malo vode i dobre volje stvara duga. Radionicu pod nazivom „Tajna duginih boja“ je kroz metode Valdorf pedagogije, nove kod nas, vodila Nela Jotović, diplomirani pedagog-vaspitač, sa višegodišnjom praksom u Valdorfskoj pedagogiji. Vođena kroz bajku „Rečna vila“ deca su imala mogućnost da uče o prirodi, važnim životnim navikama, da probude svoju kreativnost, maštovitost.

Važan aspekt radionica iz ovog serijala zasnovanog na Valdorf pedagogiji je i razvijanje ekološke svesti kod dece. Teme o kojima deca uče na ovim radionicama su najvažniji resursi kojima naša planeta raspolaže: voda, zemlja, vatra, vazduh i biljke. U praktičnom radu sa decom na radionicama učestvuju i pomažu studentkinje pedagodije sa Filozofskog fakulteta u Nišu.

Više fotografija pogledajte na fb stranici EU info kutka Niš.

Naredna radionica biće održana u avgustu, a tačan termin i teme biće određeni uskoro.

Kako je izgledala naša prva radionica iz ovog serijala, pogledajte na našem sajtu.

*Kamp Fabrike umetnike jedna je od inicijativa koja je podržana kroz projekat „Lokalni poziv za EU“ koji finansira EU, a sprovodi Nacionalna koalicija za decentralizaciju.  

Koreni Valdorfske pedagogije su u Nemačkoj, a njen utemeljivač je Rudolf Štajner, austrijski naučnik i reformator mnogih područja modernog života.  U Valdorf pedagogiji se gaji individualnost deteta. Dečje aktivnosti su osmišljene tako da angažuje dete na svim nivoima – fizičkom, mentalnom, emotivnom, duhovnom.