Uskoro nova sportsko-terapeutska sala u školi Anton Skala

0

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i ministar sporta i omladine Vanja Udovičić obišli radove na izgradnji sportsko-terapeutske sale u Osnovnoj školi “Anton Skala” u Beogradu.

Obilaskom radova u školi je simbolično obeležen početak projekta Izgrаdnje, obnove i sаnаcije sportskih objekаtа (bazena, školskih sportskih i ostalih objekata), koji finansira Evropska unija, a sprovodi se u koordinаciji sа Ministаrstvom omlаdine i sportа. Ove investicije obezbediće bolje uslove zа sportske i ujedno obrаzovne аktivnosti.

Prilikom posete školi, ambasador Fabrici i ministar Vanja Udovičić su sa rukovodstvom škole i učenicima pogledali izložbu likovnih radova mališana na temu „Igralište iz mojih snova“, a nakon toga su te radove, simbolično, u vremenskoj kapsuli pohranili u temelj sale u izgradnji. Nova sportsko-terapeutske sala će već od jeseni unaprediti program razvoja motorike koji je preduslov za razvoj govora kod učenika ove škole.

Delegacija Evropske unije u Srbiji kontinuirano ulaže u obrazovanje, mlade i sport.

„Fizička aktivnost je veoma važna za sve starosne generacije i pozitivno utiče kako na zdravlje organizma, tako i na mentalno zdravlje. Upravo zbog toga mi je drago što je ova sala samo jedan od 24 objekta koja su obuhvaćena projektom koji finansira EU u vrednosti od 4,23 miliona evra. Pored sportskih sala, projekat je obuhvatio i otvorene i zatvorene bazene, terene za košarku i fudbal, kao i višenamenske prostorije koje će biti dostupne svim građanima.  Radovi su u toku, odlično napreduju i verujemo da će već od septembra meseca novoizgrađeni i renovirani objekti u 22 opštine u Srbiji biti dostupni građanima“, izjavio je ambasador Fabrici.

„Sala za fizičko vaspitanje sa terapeutskim blokom je projekat od izuzetnog značaja, ne samo za sadašnje već i za bivše učenike. Oni su učesnici i osvajači nagrada na Specijalnoj olimpijadi i srećni smo što mogu ponovo da treniraju u mnogo kvalitetnijim uslovima u svojoj školi. Bavljenje sportom pored mnogobrojnih benefita, afirmiše ih kao ravnopravne učesnike u svim sferama života. Naše profesionalno opredeljenje podrazumeva strpljenje, bili smo strpljivi gotovo 60 godina i dočekali smo realizaciju projekta Sala iz naših snova“, izjavlila je direktorka škole Nataša Selić Stanković.

 Sport je deo nacionalnog identiteta građana Republike Srbije, a sa realizacijom ove investicije, bavljenje sportom biće dostupnije za mnoge od njih. Projekat će doprineti postizanju ciljeva obuhvaćenih Strategijom razvoja sporta u Republici Srbiji koje realizuje Ministarstvo omladine i sporta.

„Naša deca, učenici ove škole, dobiće savremeno opremljenu fiskulturnu salu sa svim pratećim sadržajima i salama za psihomotorne aktivnosti i fizioterapiju. Ceo objekat je projektovan u skladu sa funkcionalnim potrebama učenika ove škole. Cilj svih nas je da našu decu usmerimo na pravi put, motivišemo pravim vrednostima i okrenemo sportskom načinu života“, istakao je ministar Udovičić.

 

Podeli

Comments are closed.