Četvrtak, 29. jul u 18h

Zoom platforma

Biti energetski efikasan znači štedeti novac i životnu sredinu. Energiju rasipamo lošim prozorima, slabom izolacijom i zastarelim kućnim aparatima. Ako želite da saznate koliko se isplati ulagati u energetsku efikasnost naših domova i kako da čitate nove energetske nalepnice, pridružite nam se na vebinaru “Kako da štedimo i budemo energetski efikasni?”, koji će se održati onlajn, u četvrtak 29. jula od 18 sati.

Naši sagovornici su eksperti iz oblasti energetske efikasnosti:

  • Boris Ilijevski, projektni menadžer, Delegacija EU u Srbiji
  • dr Mirko Đapić, ključni ekspert, EU za energetsko označavanje i eko-dizajn proizvoda
  • Luka Naglić, tehnički ekspert, GEFF program

Moderator vebinara je Snežana Andrić, EU info mreža

Registrujte se preko linka ovde.

Ako znamo činjenicu da je za proizvodnju jednog kWh električne energije potrebno da se iskopa, transportuje i sagori u termoelektrani 1,5 kg kolubarskog lignita i da se iskopa i premesti 3 kg jalovine, onda je jasno da lični doprinos za manju potrošnju i bolju energetsku efikasnost nije zanemarljiv.

Srbija je zemlja sa procentualno najvećim učešćem niskokaloričnog uglja – lignita u proizvodnji električne energije i to oko 65%. Neminovno je smanjenje učešća uglja u proizvodnji električne energije uz sve veće investicije u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Podrška Evropske unije energetskom sektoru u Srbiji vredna je više od 830 miliona evra za period od 2000. do danas. Energetski sektor je u fokusu EU jer ima izuzetno veliki efekat na sve ostale sektore u društvu. Projekti koje EU sprovodi u energetskom sektoru smanjuju zavisnost od fosilnih goriva, povećavaju korišćenje obnovljivih izvora energije i povećavaju energetsku efikasnost.

Pročitajte još: