Energetska efikasnost i smanjenje nepotrebne potrošnje teme su koje svima nama predstavljaju izuzetno važna pitanja. Energetika je pri vrhu liste prioritetnih sektora delovanja i interesovanja Evropske unije, zbog uticaja na sve druge sektore privrede i društva, a energetska efikasnost je dvostruko bitna. Uvođenjem mera energetske efikasnosti štede se godišnji troškovi građana, a sa druge strane se time utiče na životnu sredinu smanjenjem štetnih gasova.

Jedan od programa koji podržava Evropska unija, a bavi se upravo ovom tematikom, GEFF (Green Economy Financing Facility) predstavljen je na našem novom online događaju. Zainteresovani su ovom prilikom imali mogućnost da saznaju kako GEFF-ovi alati i konsultanti kreditne linije pomažu u donošenju zdravih finansijskih odluka za zelene investicije i tržišne prakse u 24 zemlje – podržavanjem njihove tranzicije ka zelenoj ekonomiji.

„Energetska efikasnost je na globalnom nivou prepoznata kao zamajac energetske tranzicije. Zajedno sa upotrebom obnovljivih izvora, to je glavni adut za ublažavanje klimatskih promena“ naveo je na početku Boris Ilijevski, projektni menadžer Delegacije EU u Srbiji, koji se bavi energetskom efikasnošću i projektima koje EU realizuje na tom polju u Srbiji.

Ilijevski podseća da se energetika u Srbiji zasniva na uglju, 60 do 70% ukupne proizvodnje je zasnovano na jako lošem lignitu koji je veliki zagađivač životne sredine.

„Evropska unija pomaže Srbiji u tehničkom smislu, iz IPA fondova se finansira jačanje kapaciteta u Upravi za energetsku efikasnost, da odredi strateške pravce i podsektore u koje treba investirati. Za to će biti opredeljeno pet miliona evra za pilot investicije, da se testiraju mere koje daju najbolje rezultate“ kaže Ilijevski i dodaje da postoje jasne najave da će i na nivou lokalnih samouprava biti dostupne nove mere podrške.

GEFF kreditna linija za zeleno finansiranje je projekat Evropske banke za obnovu i razvoj na Zapadnom Balkanu, za koji je opredeljeno 135 miliona evra. Evropska unija je obezbedila finansijski podsticaj u iznosima od 15 do 20% za fizička lica, a dodatnu pomoć u implementaciji programa dali su Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF)  i ministarstvo finansija Austrije (BMF). Program GEFF se realizuje kroz saradnju sa bankama koje za ovu svrhu nude povoljne kredite.

„Program se prvenstveno odnosi na domaćinstva, odnosno vlasnike kuća i stanova, za renoviranje i izgradnju objekata. Ono što je najvažnije za celokupno stanovništvo i buduće korisnike programa je da su pokrivene sve tehnologije koje su neophodne za renoviranje i izgradnju domova, od podruma do krovova“ kaže Petar Nikolić iz GEFF programa.

Kako dodaje Nikolić, to podrazumeva toplotne pumpe, rezervoare tople vode, izolaciju podova i zidova, zamenu stolarije, sisteme za grejanje i hlađenje i sve druge važne elemente.

Luka Naglić je na ovoj prezentaciji govorio o tehničkim uslovima GEFF programa, ali i o tome kako obezbediti efikasno grejanje, smanjiti troškove i uštedeti energiju.

Kompletan snimak prezentacije možete pogledati u nastavku.

***

Ovo je bila prva u nizu prezentacija u okviru  serijala koji pokreću GEFF, EBRD, WBIF i EU info kutak  Niš sa idejom predstavljanja uslova za fiinansiranje energetske efikasnosti u Srbiji. Teme koje ćemo pokriti ovim serijalom su:

  • Šta donosi novi zakon o energetskoj efikasnosti i programi Evropske unije i EBRD
  • Krediti i podsticaji za energetsku efikasnost za domaćinstva / mala i srednja preduzeća
  • Mogućnosti finansiranja za prodavce energetski efikasnih tehnologija
  • Kako da izaberete energetski efikasne tehnologije za domaćinstva / mala i srednja preduzeća