Veliki potencijal za razvoj poljoprivrede leži u energiji biomase, koja se može dobiti iz otpada sa njiva poljoprivrednih gazdinstava. Energije Sunca i vetra se sve više koriste i predstavljaju isplativu alternativu fosilnim gorivima.

Saznajte koja su se rešenja pokazala dobrim u praksi, koji su trendovi i šta nas očekuje u daljem razvoju gazdinstava u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. Pridružite nam se na vebinaru “Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost u poljoprivredi”, koji će se održati onlajn, u sredu 8. septembra od 11 sati. 

Naši sagovornici su eksperti iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti:

Boris Ilijevski, projektni menadžer, Delegacija EU u Srbiji

Luka Naglić, tehnički ekspert, GEFF program

dr Velimir Strugar, vođa tima, Studija o načinima priključenja obnovljivih izvora energije na elektrodistributivni sistem Srbije i pametne mreže

Danijela Isailović, menadžerka, Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije

Moderatorka vebinara je Snežana Andrić, EU info mreža

Registrujte se ovde.


Biti energetski efikasan znači biti ekonomičan i brinuti o životnoj sredini. Energiju rasipamo i na objektima poljoprivrednih gazdinstava- lošim prozorima, slabom izolacijom i zastarelim mašinama.

Koliki je značaj ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost na poljoprivrednim gazdinstvima govori činjenica da se takvim projektima pri selekciji za finansiranje daje prednost. Obnovljivi izvori energije su jedan od ključnih prioriteta Evropske unije pri rešavanje pitanja klimatskih promena i zaštite životne sredine.

Ugalj se pored termoelektrana koristi i za grejanje objekata, što uzrokuje veliku emisiju štetnih gasova u atmosferu. Srbija je zemlja sa procentualno najvećim učešćem niskokaloričnog uglja – lignita u proizvodnji električne energije i to oko 65 odsto. Neminovno je smanjenje učešća uglja u proizvodnji električne energije uz sve veće investicije u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Podrška Evropske unije energetskom sektoru u Srbiji vredna je više od 830 miliona evra za period od 2000. do danas. Energetski sektor je u fokusu EU jer ima izuzetno veliki efekat na sve ostale sektore u društvu. Projekti koje EU sprovodi u energetskom sektoru smanjuju zavisnost od fosilnih goriva, povećavaju korišćenje obnovljivih izvora energije i povećavaju energetsku efikasnost.

Pročitajte još:
Uspešno zeleno poslovanje

Čista električna energija iz banatskih vetroparkova

GEFF program – Za bolju energetsku efikasnost