Zainteresovani predstavnici organizacija i institucija koje žele da konkurišu za neki od programa Evropske unije, imaju mogućnost da se o svim relevantnim pitanjima informišu na treninzima koji se organizuju u okviru projekta „Podrška učestvovanju u EU programima“.  Na treningu koji je održan u Start up centru u Nišu, uz veliko interesovanje aktera iz različitih oblasti, predstavljeni su najznačajniji EU programi, uz detaljnije smernice kako doći od ideje do realizacije.

U planu je da tokom februara i marta budu održana još dva modula treninga u Nišu. Pored toga, treninzi se održavaju u Beogradu i Novom Sadu.

„Osnovni cilj našeg projekta je da podignemo kapacitete organizacija da se što više prijavljuju za EU programe, da dobijaju i implementiraju projekte. Napravili smo e-learning platformu, gde ćemo sve informacije koje smo pružili na ovim treninzima, sa primerima dobre prakse predstaviti široj javnosti i sve organizacije će moći da pristupe toj platformi“ kaže Mila Marinković, ekspert na projektu „Podrška učestvovanju u EU programima

Kako dodaje, u drugoj polovini ove godine će biti organizovani novi info dani i treninzi za programe planirane za naredni projektni ciklus koji će krenuti 2021. godine.

Obuke koje se početkom ove godine organizuju namenjene su predstavnicima preduzeća, agencija za regionalni razvoj, poslovnih udruženja i organizacija, lokalnih samouprava, fakulteta, obrazovnih i naučnih institucija, nevladinih organizacija i svima drugima koji su zainteresovani da se prijave za učešće u EU projektima. Neki od EU programa koji su dostupni u Srbiji su HORIZON 2020, Creative Europe, Europe for Citizens, EaSI, REC, Third Health Programme, COSME, EU Civil Protection Mechanism, Erasmus+, Customs 2020, Fiscalis 2020.

Tokom prvog modula treninga u Nišu, između ostalog, učesnici su imali priliku da sa ekspertima razgovaraju o razvoju projektnih ideja, pripremi dokumentacije, plana rada, definisanju budžeta, izboru potencijalnih partnera, ali i da dobiju instrukcije za pronalaženje odgovarajućeg javnog poziva za podnošenje predloga projekata.

Jedan od eksperata koji je u Nišu održao prezentaciju, prof. dr Goran Stojanović ističe da su učesnici treninga imali mogućnost da sagledaju čitav put od generisanja ideje za projekat do načina pisanja predloga projekata, a zatim i saznaju šta je važno za evaluaciju projekta. Ova znanja će im, kako navodi, biti jako korisna kada krenu da pišu svoje predloge projekta i znaju sve neophodne korake.

„Ovakvi treninzi mogu da podstaknu organizacije, da im daju zamajac da konkurišu i da se oprobaju u toj „evropskoj areni“ jer nema veće potvrde kvaliteta u bilo kojoj oblasti od te da budete uspešni u privlačenju evropskih fondova“  zaključuje prof. dr Goran Stojanović.

Projekat „Podrška učestvovanju u EU programima“ finansira Evropska unija, a sprovodi Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Cilj projekta je da doprinese što uspešnijem učešću Srbije u evropskim programima i da se tako dodatno pripremi za pristupanje EU.

Više informacija o projektu i narednim aktivnostima možete naći na na zvaničnoj web stranici.