U prepunoj sali Oficirskog doma, uz ogromno interesovanje publike, počeo je ovogodišnji Festival evropskog filma u Nišu. Program je otvoren projekcijom dokumentarca „Ćutanje drugih“ iz 2018. godine, pod producentskom palicom braće Almodovar. Nakon toga, prikazan je film „Dijamantino“ Gabrijela Abrantesa i Daniela Šmita.

Gledaoci su pre zvaničnog otvaranja festivala mogli da prisustvuju koktelu dobrodošlice, a u uvodnom delu sve goste festivala su svečanim obraćanjima pozdravili predstavnici Grada Niša, EU info kutka i Media i reform centra.

Publika u Nišu imaće priliku da od 4. do 6. jula pogleda po dva filma svake večeri, u terminima od 20:30h i 22:30h. Sve projekcije su u sali Oficirskog doma ili u bašti, u zavisnosti od vremenskih uslova. Ulaz je besplatan, kao i svake godine.

Druge večeri festivala, 5. jula na repertoaru će biti „Belgijski kralj“ od 20:30h i „Krvavo mleko“ od 22:30h. Završne večeri, 6. jula, posetioci će moći da pogledaju filmove „Stranac u raju“ i „Daleki lavež pasa

Više informacija o filmovima možete naći ovde.

Festival u Nišu tradicionalno organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info mreža u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, u saradnji sa lokalnim partnerima Niškim kulturnim centromMedia i reform centrom i Francuskim institutom u Nišu. Festival je ove godine deo kampanje  #EUzaTEBE, kojom građanima i građankama približavamo Evropsku uniju.

Neke od najboljih evropskih filmova na letnjoj turneji po Srbiji publika je prvo mogla da vidi u Vranju, odakle je turneja krenula, a zatim nastavljena u Leskovcu i Šapcu. Nakon Niša, festival se seli u Novi Sad (Brod teatar, 8-13. jul), Kragujevac (Kulturni centar, 15-20. jul), Ćićevac (Biblioteka, 23-28. jul), Smederevo (Dunavski park, 1-10. avgust) i Zemun (Veliki trg, 18-23. avgust)

***

#EUzaTEBE – naziv je krovne kampanje Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU info mreže u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kojom se promovišu rezultati razvojne pomoći EU Srbiji u okviru procesa evropskih integracija. Tokom kampanje, u fokusu će biti ono što je do sada postignuto na projektima u raznim oblastima, od kulture, energetike, poljoprivrede do zaštite životne sredine, obrazovanja, podrške civilnom društvu, saobraćaju i mnogih drugih.

Od 2001. godine, Evropska unija je uložila više od tri milijarde evra kroz bespovratnu pomoć, što je čini najvećim donatorom u Srbiji.

Sve događaje možete pratiti na veb-sajtu kampanje http://europa.rs/eu-za-tebe/ i festivala http://arhiva.euinfo.rs/tag/festival-evropskog-filma/ kao i na društvenim mrežama putem haštagova: #EUfilmFest#EUzaTEBE.