Federika Mogerini, visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i politiku bezbednosti i potpredsednica Evropske komisije će boraviti u poseti Prištini 26. i Beogradu 27. marta. Ovo će biti njena prva poseta Srbiji i Kosovu od preuzimanja aktuelnih dužnosti.

„I Srbija i Kosovo su nakon prošlogodišnjih izbora suočeni sa značajnim izazovima, naročito u pogledu ekonomskih, društvenih i političkih reformi koje će zadovoljiti očekivanja njihovih građana ali i ići u prilog daljoj sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. Radujem se poseti Prištini i Beogradu i razgovoru o narednim koracima na evropskom putu Srbije i Kosova kao i razgovoru o primeni sporazuma postignutih u dijalogu o normalizaciji odnosa dveju strana kojem je posredovala EU”, izjavila je visoka predstavnica i potpredsednica Komisije uoči posete.

Visoka predstavnica i potpredsednica Komisije će boraviti na Kosovu 26. marta. Tamo će se sastati sa predsednicom Atifete Jahjagom, predsednikom vlade Isom Mustafom, ministrom spoljnih poslova Hašimom Tačijem, kao i predstavnicima srpske zajednice na Kosovu. Mogerini će tokom posete održati govor u Narodnoj biblioteci.

Federika Mogerini će posetiti Srbiju 27. marta. Ovom prilikom će se sastati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, predsednikom vlade Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem. Govor će održati na Beogradskom univerzitetu.