Povodom 10. godišnjice Programa 7 Najugroženijih 2023, Evropa Nostra – evropski  glas civilnog društva posvećen kulturnom i prirodnom nasleđu – i Institut Evropske investicione banke su upravo objavili 11  najugroženijih  lokaliteta nasleđa  u Evropi  u užem izboru za ovogodišnji Program. 11 najugroženijih  spomenika i lokaliteta nasleđa u Evropi  2023 su:

Izbor je izvršen na osnovu izuzetnog značaja nasleđa i kulturne vrednosti svakog od lokaliteta kao i na osnovu ozbiljne opasnosti sa kojom se oni danas suočavaju. Nivo angažovanja lokalnih zajednica i posvećenost javnih i privatnih aktera  spasavanju ovih lokacija smatrani su ključnim dodatnim vrednostima. Drugi kriterijum izbora bio je potencijal ovih lokacija da deluju kao katalizator održivog razvoja i kao alat za promovisanje mira i dijaloga u svojim lokalitetima i širim regionima.

Medjunarodna savetodavna komisija, koja se sastoji od stručnjaka za istoriju, arheologiju, arhitekturu, konzervaciju, analizu projekata i finansije, izabrala je 11 ugroženih lokaliteta nasleđa koji su ušli u uži izbor.  Nominacije za  Program “7 Najugroženijih” 2023. podnele su organizacije članice, pridružene organizacije, ili individualne članice Evropa Nostra  iz cele Evrope kao i članice Alijanse za evropsku baštinu.

Vodenice Bistrice, Petrovac na Mlavi

Bistričke vodenice su jedinstveni kompleks mlinova za mlevenje žita i valjanje sukna, nastao u periodu između 19. i sredine 20.veka, locirane u selu Bistrica, duž reke Bistrice u Istočnoj Srbiji. Arhitektura vodenica predstavlja tradicionalne karakeristike balkanskih ruralnih struktura, a to su male i drvene konstrukcije.

Selo Bistrica, još od prvog pominjanja u 14. veku, neguje tradicionalni način življenja i bavljenja ovom delatnošću, sve do industrijske revolucije, kada se ovakav vid proizvodnje zamenjuje savremenijim. Razumevanje ovakvog agrikulturnog načina života i njegove harmonije sa prirodom je važno oruđe, kako za očuvanje evropske baštine, tako i za aktuelnu borbu protiv klimatskih promena.

Danas su vodenice pod pretnjom uništenja usled dugotrajnog napuštanja i izloženosti vremenskim uslovima.

Lokalna zajednica je uz podršku  opštinskog Zavičajnog muzeja i „Udruženja vodeničara i pomeljara“ iz Bistrice, a u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Petrovac na Mlavi, kandidovala ovaj lokalitet za Program “7  Najugroženijih”  2023. godine, uz podršku Europa Nostra Srbija.

Glavni cilj nominacije je rehabilitacija kompleksa vodenica i uvrštavanje u plan održivog turizma Etno sela Bistrica. Očekivanja su usmerena i na kreiranje novih radnih mesta koja bi bila od velikog značaja za lokalnu zajednicu.

Zajedno sa drugim stambenim, duhovnim i komercijalnim objektima narodne arhitekture, vodenice u Bistrici  čine jedinstven ruralni pejzaž, koji svedoči o važnom procesu proizvodnje hrane nekada prisutnom širom Evrope. Iako su neke vodenice i dalje u funkciji, ceo kompleks vodenica u Bistrici je u procesu degradacije usled različitih prirodnih faktora, poput poplava, ali i zbog neodržavanja. Uz odgovarajuću restauraciju, interpretaciju i odgovarajući plan održivog kulturnog turizma, vodenice u Bistrici bi mogle postati odličan primer uspešne revitalizacije baštine koja donosi višestruku korist lokalnoj zajednici i privredi“, saopšteno je u Savetodavnom panelu  Programa “7 Najugroženijih”.

Izvršni  predsednik  Evropa Nostra, prof. dr Herman Parcinger, izjavio je: “Ovaj  uži izbor  obuhvata širok spektar  spomenika i lokaliteta nasleđa koji se suočavaju sa različitim vrstama ozbiljnih pretnji. Lokalne zajednice i organizacije civilnog društva su duboko posvećene očuvanju  ovih izuzetnih primera našeg zajedničkog nasleđa, ali im je potrebna šira podrška. Stoga pozivamo  lokalne, regionalne, nacionalne i  evropske  zainteresovane strane, kako javne tako i privatne, da udruže snage sa Evropa Nostrom  i našom mrežom članova  i  partnera  kako bi osigurali  održivu budućnost  za  ove lokacije u užem izboru.”

Konačna lista sedam najugroženijih  lokaliteta nasleđa u Evropi za 2023. biće predstavljena u aprilu.  

Program  7 Najugroženijih