Nekoliko gradova u Vojvodini obeležilo je ove godine Evropsku nedelju mobilnosti, kako bi podstakli što više sugrađana da u svojoj svakodnevici pojačaju fizičku aktivnost i da se kreću bez upotrebe fosilnih goriva.

Tim povodom je u Somboru organizovana promocija zdravog načina života, a građani su mogli potpuno besplatno da provere nivo šećera u krvi, krvni pritisak i da porazgovaraju sa stručnim licima o zdravom načinu ishrane, fizičkim aktivnostima i o drugim vidovima poboljšanja načina života.

Održane su kajakaške ture, rekreacija za žene, sportić za decu, promocija zdravih stilova života, promocija sporta, a povodom Dana bez automobila sugrađani su se provozali i biciklom kroz grad.

„Cilj ove manifestacije jeste da promovišemo nemotorizovane oblike kretanja, da više se krećemo peške, vozimo biciklo, prirodne oblike kretanja koristimo kako bi bili zdraviji. Kroz ovu manifestaciju smo pripremili niz programa kojima želimo našim sugrađanima podići svest koliko je lepo baviti se sportom i biti u prirodi“, rekla je Antonija Nađ Kosanović, članica Gradskog veća zadužena za sport, omladinu i zdravstvo.

Ni u Kuli nije bilo dosadno. U osnovnim školama organizovane su sportske aktivnosti – popularne „Igre bez granica“, a na Svetski dan bez automobila zalosleni u javnim ustanovama na teritoriji opštine na posao su došli peške.

Promocije alternativnih vidova prevoza, kroz gradske vožnje organizovali su i Zrenjanin, Pančevo, Srbobran, a lokalna samouprava opštine Kanjiža je predškolcima i školarcima podelila ukupno osamnaest bicikala. Kako je istakao Zoran Tomin, član Opštinskog veća zadužen za zaštitiu životne sredine, na ovaj način kanjiška opština iskazala je solidarnost sa principima održive urbane mobilnosti.

Zavod za javno zdravlje Pančevo se, povodom Evropske nedelje mobilnosti, ove godine pridružio akciji udruženja građana „Srbija, moj dom“ koje organizuje prvi biciklistički festival pod nazivom Panbike festival u okviru projekta ,,Pronađi alternative putničkom automobilu“ sufinansiran od strane  Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije. Uz ovu centralnu akciju, održan je i niz radionica za decu i odrasle na temu mobilnosti i zdravlja.

Sve ove akcije pokazuju da su lokalne samouprave spremne da utiču na navike svojih sugrađana i promene ih na bolje. U Srbiji, 28 gradova i opština učestvovalo je u Evropskoj nedelji mobilnosti.