Žene u ruralnim sredinama u Vojvodini ne znaju mnogo o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU, pokazalo je istraživanje Ženske ruralne mreže Vojvodine, koje je ova organizacija nedavno sprovela u pet vojvođanskih sela. U istraživanju „Šta ne znamo o zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU“ učestvovalo je 100 žena iz Tavankuta, Toraka, Belog Blata, Grgurevaca i Srpskog Itebeja, a rezultati istraživanja, koje je obuhvatilo dvadeset pitanja u vezi ZPP publikovani su u brošuri predstavljenoj na današnjem sastanku održanom u Privrednoj komori Vojvodine.

Rezultate je predstavila koordinatorka Ženske ruralne mreže Vojvodine, Olivera Radovanović koja je navela da je istraživanje sprovedno kako bi se ustanovilo koliko žene u vojvođanskim selima u kojima postoje udruženja znaju o ZPP, što je važno s obzirom na to da se većina seoskih žena bavi upravo poljoprivredom i u tom kontekstu predstavljaju ključni faktor za opstanak sela. Na pitanje o stubovima na kojima počiva ZPP, 97 odsto žena nije znalo odgovor, što prema njenim rečima znači da žene nisu upoznate sa sistemom pomoći koja se iz evropskog budžeta daje poljoprivrednicima, bilo kroz direktna davanja, bilo podsticanjem ruralnog razvoja.

Nizak nivo informisanosti pokazale su i kada je u pitanju poznavanje sistema za određivanje proizvoda posebnog kvaliteta kao što su zaštićena oznaka kvaliteta, zaštićena oznaka geografskog porekla, garantovano tradicionalni specijalitet ili oganski proizvod. Novinarka lista „Poljoprivrednik“ Aleksandra Milić koja godinama prati ovu temu rekla je da to nije dobro jer upavo ovi proizvodi sa dodatom vrednošću jesu ono što može da se proizvede na malom posedu i donese prepoznatljivost i ekonomsku dobit za lokalnu zajednicu.

Na skupu je govorila i Bljana Viduka iz novosadskog EU info pointa, koji je obezbedio brošure sa objašnjenjem šta predstavlja i zašto je značajna ZPP. Pomoćnik sekretara iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Marko Rovčanin istakao je da Pokrajinska vlada raspisuje brojne konkurse koji su namenjeni podršci poljoprivrednicima, a žene su u tim konkursima prepoznate kao posebna kategorija koja ostvaruje veći povrat sredstava, ali i dodatne bodove prilikom apliciranja.

Predstavljanju rezultata prisustvovala je i sekretarka Udruženja za poljoprivredu PKV Jelena Drobnjak, kao i žene iz udruženja koja su učestvovala u istraživanju. One su izrazile spremnost da uče i unapređuju svoj položaj i zahtevale da se obezbedi bolja informisanost o svemu što je važno za ruralni razvoj. Učesnici skupa usaglasili su se da je potrebno bolje informisanje stanovništva u ruralnim sredinama kako bi mogli da koriste mogućnosti koje su im već sada na raspolaganju.