Uz prisustvo velikog broja zainteresovanih mladih ljudi, u prostorijama EU info kutka, održana je prezentacija programa volontiranja u Evropi. O svom iskustvu, ali i svim značajnim informacijama u vezi sa programom, govorila je volonterka udruženja Azbuki Dušica Đalović.

Prezentacija programa European solidarity corps privukla je veliko interesovanje i prepun EU info kutak u Nišu, gde su prisutni mogli da saznaju više informacija o tome kako izgleda prijava, proces selekcije, kao i sam boravak u inostranstvu na volontiranju.  ESC je program podrške Evropske komisije, koja stvara prilike za mlade ljude da rade ili volontiraju širom sveta.

Dušica Đalović je kao volonterka provela 10 meseci u Portugalu i, kako kaže, taj boravak predstavlja izuzetno značajno iskustvo koje pruža priliku mladima da se mnogo toga nauči i sazna.

Svi programi volontiranja u sklopu ovog projekta traju od dva meseca do godinu dana, a mogu učestvovati ljudi od 18 do 30 godina starosti. Za učešće nije potrebno fakultetsko obrazovanje, učesnici ne moraju biti studenti već je jedino važno da budu u predviđenoj starosnoj grupi. Programi mogu biti različite tematike i pokrivaju veliki broj oblasti u mnogobrojnim zemljama, pretežno u EU,  tako da pružaju priliku mladima razičitih interesovanja i planova da učestvuju.

European Solidarity Corps je novi program Evropske komisije, koji je zvanično pokrenut decembra 2016. godine. Više informacija o programu možete naći na sajtu Evropske komisije.