Kada sa autoputa Beograd – Niš kod Paraćina krenete ka istoku i pređete Čestobrodicu, kapiju istočne Srbije, spuštate se u dolinu Crnog Timoka i ulazite u opštinu Boljevac. Na prostoru ove opštine, podno planine Rtanj, danas živi oko 13.000 stanovnika. Malo mesto, ali bogato kulturno-istorijskim nasleđem i lepom turističkom ponudom, odnedavno može da se pohvali i savremeno opremljenim Kulturno-obrazovnim centrom (KOC).

Zgrada i prostorije jedine ustanove kulture na teritoriji celog Boljevca, rekonstruisane su i adaptirane, što danas daje mogućnost da KOC organizuje i sprovodi znatno više aktivnosti i sadržaja koji će doprineti tome da život u ovom mestu bude sadržajniji.

Zahvaljujući EU podršci kroz Interreg – IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija,  obezbeđena je savremena računarska oprema, opremljene sale, a zatim se aktivno krenulo sa organizacijom radionica, prezentacija i različitih edukativnih programa, primarno namenjenih mladima.

„Ovakve aktivnosti su značajne za opstanak malih sredina, jer se na ovaj način obezbeđuju uslovi i aktivnosti za mlade kako bi u što manjem broju odlazili iz malih mesta, a izuzetno bogat i raznovrstan repertoar doprineo je povećanju učešća građana u kulturnom životu varoši“ kaže Jelena Cvetanoska Kocić, članica projektnog tima koji je uspešno sproveo aktivnosti opremanja i modernizacije KOC-a.

Pružanje dodatnih mogućnosti da se mladi razvijaju i uče u svom rodnom mestu važan je i neophodan korak ka kreiranju lepše budućnosti šire zajednice.

Projekat pod nazivom Osnova za bolju budućnost naše omladine sprovodili su Kulturno-obrazovni centar Boljevac i Opština Čiprovci u Bugarskoj.

Jelena ističe da je obezbeđivanje ovako kvalitetnog i adekvatnog prostora za mlade doprinelo stvaranju atraktivnog ambijenta za učenje, sport i život.

„Realizacija ovog projekta doprinela je i uspehu još nekoliko programa kojima je bioskopska i pozorišna sala pretvorena u multifunkcionalnu i sada je moguće prikazivanje svih programskih sadržaja. Projekat je doprineo tome da KOC kao jedina ustanova kulture na teritoriji opštine omogućava da se realizuju tehnički zahtevni sadržaji: muzičko-scenski performans, pozorišne predstave i filmske projekcije u digitalnoj 2k tehnologiji, a s obzirom na potrebe Kulturno-obrazovni centar će i dalje razvijati i unapređivati svoj prostor“ zaključuje Jelena Cvetanoska Kocić.

Pogledajte kako je KOC izgledao pre tri godine

Koliko je ovaj projekat bio važan i predstavljao „pokretačku snagu“ za dalji razvoj pokazuje činjenica da je nakon realizacije KOC dobio sredstva za dodatno osavremenjivanje zgrade, tako da je sala opremljena najsavremenijom audio-vizuelnom opremom  u okviru projekta “sKOCkavanje“ koji su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Opština Boljevac.

Urađena je kompletna digitalizacija bioskopa (digitalizacija zvuka i slike) i ugrađeno novo filmsko platno, nabavljena oprema za koncertno ozvučavanje, nabavljena i ugrađena scenska rasveta, a scena je kompletno opremljena zavesama (svečana zavesa, sufite, crna kutija).

IPA CBC program Evropske unije podržava prekograničnu saradnju između zemalja kandidata, potencijalnih država kandidata i država članica EU. Fokus aktivnosti je na upravljanju i sprovođenju devet IPA CBC programa prekogranične saradnje između dve zemlje Zapadnog Balkana.