Budimir iz Beograda, Ljiljana iz Niša i Gizela iz Novog Sada, a osim što su vršnjaci – sada imaju još nešto zajednčko: u osmoj deceniji života naučili su da rukuju novim tehnologijama zahvaljujući obuci digitalne pismenosti za starije građane, koju sprovodi Delegacija Evropske unije u Srbiji, a u okviru kampanje „Sve je lako kad znaš kako“.

Njih troje su samo deo više od 700 „svežih“ digitalnih seniora koji su ovladali veštinama savremene komunkacije.

„Sve je lako kad znaš kako, a ja ne znam – zato sam došao da naučim“, rekao je 75-godišnji Budimir, jedan od prvih 60 polaznika obuke digitalne pismenosti.

Radionica u Nišu, 21. februar 2024.

Njegova vršnjakinja Ljiljana koristi aplikacije Viber i Fejsbuk u svakodnevnoj komunikaciji sa porodicom i prijateljima.

„To je to što znam, a čula sam da mogu da zakažem pregled kod lekara i da preko eUprave podignem papire koji mi trebaju, a to ne znam. Zato sam ovde“, rekla je Nišlijka.

Novosađanka Gizela je zahvalna mladim ljudima koji su joj pomogli da savlada korišćenje telefona.

„Pitala sam decu i unuke da mi pokažu, ali nemaju vremena zbog obaveza. Kada imaju, brzo odustanu jer nemaju strpljenja za sva moja potpitanja i ista pitanja koja postavljam jer zaboravim nešto“, kaže sada kroz smeh ova digitalna novosadska seniorka.

Radionica u Novom Sadu, 10. februara 2024.

Besplatne obuke za digitalno opismenjavanje starijih građana sprovodi Digital Communications Institute, uz pomodršku Evropske unije, i to u 10 gradova u Srbiji – u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Kraljevu, Leskovcu, Zaječaru, Vršcu, Somboru i Šapcu.

U doba brzog tehnološkog napretka, stariji sugrađani neretko se suočavaju sa brojnim izazovima u procesu prilagođavanja novim tehnologijama, a samim tim i teže uklapaju u društvene tokove.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije iz 2022. godine, 32,4% populacije starije od 65 godina koristilo je računar u poslednjih 12 meseci, a  44,5%  koristilo je internet u prethodnih godinu dana (u poređenju sa 69,71% u EU).

Kao posledica digitalnog jaza, ovaj deo populacije ostaje uskraćen da u potpunosti iskoristi dobrobiti digitalnih usluga, ali i mogućnosti komunikacije i integrisanosti sa porodicom i prijateljima. Evropska unija nastoji da omogući jednake uslove svim građanima, te se ovakvim aktivnostima trudi da osnaži starije sugrađane i nadomesti digitalni jaz.