Korupcija uništava zemlju i kada se rasprostani, jako ju je teško iskoreniti. Borba protiv korupcije zbog toga jeste najvažnije pitanje za sve u društvu, kako za građane tako i za poslovnu zajednicu, poručio je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre na konferenciji „Dobro upravljanje i antikorupcijske politike u vremenima geopolitičke neizvesnosti“.

Žiofre je poručio i da Evropska unija želi Srbiju u svom članstvu i da zbog toga EU podržava borbu protiv korupcije i očekuje od Srbije da to učini jednim od svojih prioriteta.

“Poslednje ispitivanje javnog mnjenja koje smo radili pokazalo je da 50 odsto ispitanika želi da vidi napredak u borbi protiv korupcije”, naveo je ambasador EU u Srbiji.

Dodao je i da su članice EU među zemljama sa najnižim stepenom korupcije, te da će približavanje Srbije EU i usaglašavanje sa evropskim standardima donose boljitak i pomak.

“Prošlo je deset godina otkako je Srbija donela Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije i analiza pokazuje da ciljevi koji su u tom dokumentu zacrtani nisu ispunjeni”, rekao je Žiofre i pozvao Srbiju da što pre usvoji novu strategiju i da se usmeri na ispunjavanje kriterijuma iz Poglavlja 23 koji se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

Naveo je i da posebno brine to što u Srbiji nema napretka kada je reč o rešavanju slučajeva visoke korupcije, ali da su nedavno donete ustavne izmene korak ka nezavisnijem pravosuđu.

EU računa da će Srbija biti pouzdan partner, očekujemo uvođenje sankcija Rusiji

Ambasador EU u Srbiji naveo je i da potpisivanje Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije nije korak u dobrom pravcu jer Rusija već sedam meseci vodi neopravdani rat protiv Ukrajine i najgrublje krši međunarodno pravo.

“Videli smo kako Rusija intenzivira svoju kampanju mobilišući dodatnih dve stotine hiljada ljudi za rat protiv Ukrajine. Videli smo i da Rusija organizuje nezakonite referendume za pripajanje delova Ukrajine i videli smo kako kako preti svetu upotrebom oružja za masovno uništenje. Ovo je realnost sa kojom se svi suočavamo. To je napad na međunarodno pravo, napad na naše vrednosti i napad na stabilnost Evrope”, naveo je Žiofre.

Dodao je i da EU očekuje da će Srbija biti pouzdan partner, koji će braniti evropske vrednosti i zajedničku bezbednost.

“Ovo svakako nije vreme za jačanje odnosa sa Rusijom i ovaj potpisani sporazum šalje suprotnu poruku. Napominjemo da je značajno to što Srbija neće priznati rezultate sprovedenih referenduma u Ukrajini”, rekao je Žiofre.

Naveo je i da je važno da Srbija, koja se nalazi u procesu pregovora sa EU, uskladi svoju spoljnu politiku sa EU i da to podrazumeva i uvođenje sankcija Rusiji.