Institut Biosense u Novom Sadu spojio je dve važne istraživačke teme – poljoprivredu i robotiku, iz čega su do sada proizišli brojni uspešni projekti.  Evropska unija finansirala je izgradnju zgrade za ovaj Institut, a danas je Biosense obišao i ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

On je, tokom obilaska Novom Sadu, ovogodišnje Evropske prestonice kulture, istakao značaj inovacija na svim poljima za ovaj grad. Žiofre je takođe posetio  gradonačelnika Miloša Vučevića, a tom prilikom se osvrnuo na brojne aktivnosti koje se realizuju u Novom Sadu. Jedan od značajnih projekata svakako je izrgadnja zgrade Biosense instituta koja je trenutno u toku, a koju je podržala EU.

BioSense okuplja znanje čitave Srbije i sveta kako bi se suočili sa izazovima sutrašnjice, kao što su klimatske promene, te kako bi imali bolju poljoprivredu koristeći mogućnosti veštačke inteligencije i robotike. BioSense je zaista deo jedinstvenog evropskog inovacionog prostora koji nam treba kako bismo sačuvali našu budućnost“, izjavio je Žiofre tokom posete Institutu.

Kako je istakao Vladimir Crnojević, direktor Instituta, BioSense je centar izvrsnosti na evropskom nivou koji, se bavi informacionim tehnologijama u biosistemima; primer je kako je moguće poći od nule, sa dobrom idejom i sa posvešćenošću ljudi i uz orgomnu podršku države Srbije i Evropske komisije, napraviti nešto što je ponos celog regiona i Evrope.

Zahvaljujući sveobuhvatnom i transdisciplinarnom pristupu, Institut ostavlja neizbrisiv trag u međunarodnoj naučnoj zajednici, što potvrđuje 30 nacionalnih projekata i oko 50 međunarodnih.

 

Većina projekata je iz programa Evropske unije, kao što su – Horizont 2020 i ANTARES (H2020), koji bi trebalo da pretvore BioSense u vodeći Centar izvrsnosti za održivu poljoprivredu.

Nakon obilaska instituta BioSense, ambasador Žiofre razgovarao je sa gradonačelnikom Novog Sad Milošem Vučevićem.

Zvaničnici su se osvrnuli na brojne aktivnosti koje se realizuju u Novom Sadu kao aktuelnoj Evropskoj prestonici kulture i ocenili da interkulturalni dijalog ima veliki značaj za čvršće povezivanje zemalja u Evropi. Bolje međusobno razumevanje, kako su naglasili, doprinosi i boljim odnosima između država.

Ambasador Žiofre posetu je završio u Informacionom centru Delegacije Evropske unije u Novom Sadu, EU info pointu, gde se susreo sa predstavnicima YEA – Mladim evropskim ambasadorima, te poručio da je krucijalno da mladi budu angažovani u pretpristupnom procesu Srbije Evropskoj uniji, jer je to pitanje koje se tiče upravo budućih generacija.