22 festivala iz Srbije dobilo etiketu EFFE i postalo deo evropske mreže festivala

0

U Beogradu je 29. septembra u Skupštini Grada Beograda u organizaciji Delegacije EU u Srbiji i Asocijacije ArtLink održana svečana promocija EFFE – Evropa za festivale, festivali za Evropu- projekta koji je inicirala Evropska asocijacija festivala, uz podršku Evropske komisije.

Šef delegacije EU u Srbiji, ambasador Davenport uručio je EFFE sertifikate za 2015-2016 godinu za dvadeset dva festivala iz Srbije koji su time postali deo velike evropske mreže festivala.

„EFFE inicijativa je veoma značajna za evropske festivale, a meni je posebno drago što je Srbija – posredstvom ArtLink asocijacije – odlučila da učestvuje u ovom pilot projektu Evropske unije. Dvadeset dva festivala iz Srbije su sada ponosni nosioci EFFE etikete za 2015-2016. godinu. Srbija, inače poznata po kulturi festivala širom sveta, je ovim dodatno utvrdila svoje mesto na evropskoj kulturnoj mapi“ rekao je ambasador Davenport.

„Ovo je svakako značajan uspeh za Srbiju i za ArtLink koji je, kao partner Evropske asocijacije festivala, uspeo da omogući festivalima iz Srbije da se priključe ovom projektu. Srbija je jedina zemlja iz regiona koja je pristupila ovom projektu, koji je inače modeliran za države EU, i time je dvadeset dva festivala iz Srbije uspelo da dobije EFFE etiketu u prvoj generaciji primalaca, za 2015-2016 godinu“ izjavila je Jovanka Višekruna Janković, direktor ArtLink asocijacije.

Događaj u Beogradu usledio je neposredno posle gala događaja održanog u Parizu 27. septembra na kome su bili predstavljeni dobitnici EFFE etiketa i u okviru koga je dodeljeno 12 nagrada za 12 festivala.  Na gala događaju u Parizu je, pred oko 300 direktora evropskih festivala, bila predstavljena i mlada umetnica iz Srbije, laureat prestižne nagrade „ArtLink – Sosiete Generale najperspektivniji mladi umetnik u Srbiji“ za 2013. godinu – violončelistkinja Irena Josifoska.

Događaju u Skupštini Grada prisustvovali su predstavnici festivala, kulture, umetnici i predstavnici diplomatskog kora. Nakon koktelaobeležen je početak ArtLink festivala mladih talenata koncertom AronaKiesa(klarinet) i Nataše Starčević (klavir) koji su izvodili dela Bramsa, Vebera, Šumana i Pulanka. ArtLink festival mladih talenata se održava u nekoliko koncertnih prostora u Beogradu i Novom Sadu od 29. septembra do 11. oktobra 2015.

Više o EFFE projektu:

EFFE  predstavlja portal za građane, ali i organizatore kako bi otkrili i priključili se evropskim festivalima. Ova platforma povezuje festivale koji su duboko posvećeni umetnosti, svojim zajednicama i evropskim vrednostima. EFFE odaje veliko priznanje visokom kvalitetu festivala u njihovom svakodnevnom radu u lokalnim zajednicama širom Evrope.

Nakon otvorenog poziva da se prijave za EFFE etiketu, u leto 2014. godine, na stotine festivala odazvalo se da pokaže da odgovara kriterijumima ovog priznanja: posvećenost umetnosti, uključivanje zajednice i međunarodni i lokalni značaj jednog festivala. Nacionalni koordinatori projekta angažovali su festivale u svakoj zemlji da apliciraju, a ove aplikacije predstavljene su međunarodnom žiriju koji ih je nominovao za etiketu maja ove godine.

Više o ArtLink Festivalu mladih talenata:

„ArtLink Festival mladih talenata“, koji 29. septembra počinje u Beogradu, jedan je od primalaca EFFE etikete. ArtLink Festival podstiče profesionalni uspon i izvođaštvo mladih talenata. Festival ostvaruje osnivačku ideju ArtLink da predstavlja i promoviše najperspektivnije kao i već etablirane mlade umetnike iz Srbije, ali i da domaćoj publici predstavlja zvezde u usponu i renomirane mlade umetnike iz sveta. ArtLink festival mladih talenata se održava u nekoliko koncertnih prostora u Beogradu i Novom Sadu od 29. septembra do 11. oktobra 2015. Za više informacija: www.artlink.rs

Primaoci EFFE Etikete iz Srbije:

 1. ArtLink Festival mladih talenata
 2. BelgradeDesignWeek
 3. BITEF
 4. Beogradski Jazz festival
 5. CinemaCity Festival
 6. Electe Subotica
 7. DesiréCentralStation Festival
 8. Festival evropskog filma, Palić
 9. Festival koreografskih minijatura
 10. Festival EURO-IN FILM
 11. Guitar Art Festival
 12. Međunarodni pozorišni festival Slavija
 13. Međunarodni uskršnji festival za decu Bosilegrad
 14. GreenFest
 15. Međunarodni festival harfe
 16. Radost Evrope
 17. Nišvil jazz festival
 18. NOMUS
 19. Nušićijada Festival
 20. Operosa Festival
 21. Međunarodni festival pozorišta za decu, Subotica
 22. Summer3p PalicMusic Festival
Podeli

Comments are closed.