Moneova „Katedrala“, Mondrijanova „Kompozicija br.2“ i Pikasova „Glava žene“ su samo neka od svetski poznatih umetničkih dela izloženih u Narodnom muzeju u Beogradu. Pored toga što su deo iste kolekcije, ono što im je još zajedničko je da su skenirana i nalaze se u virtuelnoj stvarnosti na platformi VR-All-Art koju je razvio Vitomir Jevremović sa svojim timom inovatora. Platformi se može pristupiti preko računara uz pomoć VR opreme, kao i preko mobilnih telefona.

Reč je o revolucionarnoj platformi koja predstavlja novo tržište za umetnike, galerije, muzeje i široku publiku. Virtuelna stvarnost otvara nove horizonte, pomera granice mogućnosti u realnom svetu, a ljubiteljima umetnosti i kulture iz celog sveta omogućava da istražuju i izlažu umetnine, i uživaju u umetnosti bez fizičkih ograničenja prostora i vremena, gde god se nalazili, u bilo kom trenutku.

Vitomir je autor jedne od prvih muzejskih instalacija virtuelne stvarnosti „Doživi Teslu“ muzeja Nikole Tesle u Beogradu i osnivač je preduzeća Digital Mind koje je razvojem globalne platforme VR-All-Art, skrenulo svetsku pažnju na sebe.

„Ovo je potpuno novi vid prezentovanja kulture, to je vremeplov. Reakcije publike su sjajne, zato verujem da će se muzeji značajno tranformisati u budućnosti i da će postati tačke na kojima se spajaju kultura, edukacija i iskustva“, rekao je Vitomir.

On se već dve decenije bavi kulturom, arheologijom i muzeologijom, a svoja istraživanja usmerio je u pravcu virtuelizacije kulturnih doživljaja. Platforma VR-All-Art koju je napravio sa svojim timom rešava ozbiljne probleme, kao što su izlaganje umetnina velikih formata, transport, troškovi, logistika, itd. Sada, uz samo par klikova na računaru umetnici mogu svoj portfolio predstaviti širokoj publici, dok galerije, muzeji i kolekcionari mogu da predstave svoje kolekcije na svetskom nivou.
VR-All-Art je platforma za izlaganje umetnina u virtuelnim izložbama. Te izložbe mogu praviti umetnici, galerije, muzeji i kolekcionari. U situaciji koja predstavlja globalni problem izazvan pandemijom korona virusa COVID-19, posete galerijama i muzejima moguće su upravo zahvaljujući ovoj platformi.

Međutim, VR-All-Art nije samo platforma za izlaganje umetnina, već skup alata koji omogućavaju lako pravljenje, planiranje, kao i arhiviranje izložbi. Usled izraženog interesovanja i različitih zahteva korisnika, Digital Mind trenutno radi na unapređenju platforme. Uz pomoć matematičkog izračunavanja osvetljenja virtuelnih prostora, izložbe sada izgledaju još realističnije i prirodnije.

„Finansijska sredstva Evropske unije kroz program Fonda za inovacionu delatnost došla su u izuzetnom važnom trenutku za naše preduzeće. Kada je celokupno poslovanje stalo, usled pandemije izazvane virusom Covid-19, sredstva su nam omogućila stabilnost i fokus na dalji razvoj“, zaključio je Vitomir.

 Evropska unija je najveći donator i najvažniji trgovinski partner Srbije, a kompanije iz EU najveći investitori u srpsku privredu. Podrška Evropske unije razvoju ekonomije i konkurentnosti u Srbiji vredna je više od 200 miliona evra za period od 2001. do danas. Ukidanje trgovinskih barijera, investicije iz zemalja članicama i projekti koji imaju za cilj da povećaju konkuretnost preduzeća, doprineli su rastu broja radnih mesta i ekonomskom razvoju Srbije. 

Mala i srednja preduzeća, kao i kompanije iz Srbije mogu da konkurišu za finansijska sredstva putem nekoliko projekata i programa, kao što su COSME, Horizont 2020, EUPRO, Inovacioni fond. Brojni finansijski instrumenti za mala i srednja preduzeća dostupni su i kroz program regionalni WB EDIF, Evropsku investicionu banku (EIB) i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD).