„Kako biste proizveli bilo koji nameštaj, jedan od glavnih delova je sunđer. Moj poslovni partner i ja smo nakon višegodišnjeg rada u raznim preduzećima odlučili da pokrenemo firmu koja prerađuje sunđere za dalju upotrebu u proizvodnji nameštaja“, započinje svoju priču Aleksandar Popović, suvlasnik preduzeća Euro Spin iz Vranja čija je osnovna delatnost proizvodnja sunđera i repromaterijala za nameštaj.

Iako je po struci inženjer poljoprivrede, nikada se nije bavio tim poslom. Godinama je radio u jednoj fabrici za proizvodnju čokolade i kada je ostao bez posla, zajedno sa svojim prijateljem odlučuje da pokrene privatan biznis, što je kako kaže, bio pun pogodak.

„Ovde u Vranju postoji dosta firmi koje se bave proizvodnjom nameštaja, pa smo pratili šta je tržištu potrebno i počeli smo proizvodnju repromaterijala za nameštaj. U početku se naša firma bavila trgovinom. Prodavali smo šrafovsku robu, lepak za sunđere i drvo. Međutim, kako smo išli da nudimo svoje proizvode, videli smo da mnogo firmi imaju problema sa otpadnim sunđerom. Razmišljali smo kako da taj sunđer opet vratimo u proizvodnju i počeli smo time da se bavimo. Ni jedna firma u Vranju se ne bavi ovom vrstom posla“, navodi Aleksandar. 

Kako je poslovanje raslo, uvideli su da im je neophodna mašina koja će im omogućiti da ceo proces prerade sunđera zaokruže, tako su i došli do javnog poziva za bespovratna sredstva Evropske unije.

„Na konkursu smo videli da se preko programa  EU PRO doniraju sredstva za proizvodnju. Napravili smo biznis plan, opisali detaljno šta želimo i kako bi se proizvodnja sprovela. Aplicirali smo i dobili sredstva. Bili smo malo skeptični, ali smo čvrsto verovali u našu ideju. Od dobijenih sredstava smo nabavili četiri mašine. Nabavili smo mlin koji melje sunđer, mašinu za regenerat, mašinu za rezanje i mašinu za horizontalno i vertikalno sečenje sunđera. To nam je dalo priliku da otvorimo potpuno novu liniju proizvodnje“, objašnjava Aleksandar. 

Preduzeće Euro Spin otkupljuje sunđere koji bi inače završili na deponijama ili se spaljivali, pa kako Aleksandar kaže, na ovaj način sprečavaju i dalja zagađenja životne okoline. Na početku poslovanja, preduzeće Euro Spin je prodavalo proizvode najviše u Vranju, međutim sada su se otvorila mnoga vrata širom naše zemlje i regiona. „Iz dana u dan razrađujemo tržište. Dobijamo pozive za saradnju iz Beograda, Kragujevca i Makedonije. To nam je i neki plan za budućnost, da se što više širimo. Kako kažu, dobar kvalitet se daleko čuje, a to je ono što nas i izdvaja na tržištu“, kaže Aleksandar.

U sklopu projekta koji je EU podržala preko EU PRO programa svako preduzeće ima obavezu da sprovede društveno-odgovornu aktivnost u svojoj zajednici.

 „Ovde u Vranju postoji dom za nezbrinutu decu. Želeli smo da na neki način mališanima olakšamo život i obezbedimo ono što im je u tom trenutku najpotrebnije. Spojili smo ono čime se naše preduzeće bavi sa njihovim potrebama i donirali jastuke. Takođe smo donirali i plakare, stolove za dnevni boravak, kao i fotelje za kancelarije. Zaista nam je bila čast što smo mogli da im pomognemo. Planiramo u narednom periodu da doniramo još jastuka i dušeke za krevet“, završava svoju priču Aleksandar.

Evropska unija je u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije preko programa EU PRO, koji sprovodi UNOPS, podržala preko 200 mikro i malih preduzeća i preduzetnika sa više od 4,3 miliona evra. Sredstva su iskorišćena za nabavku nove opreme uz koju su preduzeća unapredila proizvodnju i konkurentnost i otvorila nova radna mesta.