„Kada imate savremenu mašinu po kojoj ste jedinstveni na tržištu otvaraju vam se mnoga vrata i prilike za poslovanje kako na domaćem tako i na inostranom tržištu“, započinje svoju priču Mevljudin Demirović, vlasnik preduzeća Viner Plast Group iz Novog Pazara čija je osnovna delatnost proizvodnja i ugradnja PVC i ALU stolarije.

Mevljudin ima 34 godine, po struci je diplomirani inženjer i godinama je radio kao direktor u jednoj građevinskoj firmi pre nego što je svoj životni poziv pronašao u sasvim drugoj industriji. Na nagovor brata koji je vrstan majstor za proizvodnju PVC i ALU stolarije odlučio da se oproba u preduzetničkim vodama.

„Viner Plast Group smo otvorili 2018. godine. Moj brat se bavi ovim poslom u Francuskoj gde živi i radi. Tako je i nastala ideja da povežemo njegovo majstorsko iskustvo i moje znanje upravljanja preduzećem pa sam rešio da pokrenem privatan biznis.” 

Danas ovo preduzeće u usponu pored toga što samo pokriva ceo proces proizvodnje – od razvoja idejnih rešenja do sklapanja proizvoda, takođe, gotovo 90 odsto robe izvozi na francusko tržište. Kvalitet proizvoda je ubrzo doveo do porasta potražnje pa samim tim i se javila i potreba za unapređenjem proizvodnje.

Da bi odgovorili na potrebe tržišta bilo je neophodno nabaviti mašinu koja će omogućiti bržu i precizniju proizvodnju pa su tako došli na ideju da se prijave za javni poziv Evropske unije, kroz EU PRO program, koji je preduzetnicima nudio bespovratna sredstva za razvoj preduzeća. 

„Odlučili smo da pokušamo jer smo znali koliko bi nam to olakšalo proizvodnju i unapredilo poslovanje. Zahvaljujući donaciji došli smo do mašine koje je jedinstvena na srpskom tržištu”, kaže Mevljudin i dodaje da je pre nove mašine za jedan prozor za inostrano tržište ranije bilo potrebno 45 minuta izrade a da sada taj proces traje 45 sekundi.

“Ranije se proizvodni proces obavljao sa specifičnim skalpelima i alatima koji su bili opasni za rad i prilično neprecizni, dok klijent naravno očekuje da svi prozori budu čisti i jednakog kvaliteta“, objašnjava Mevljudin i dodaje „nova mašina nam omogućava da izađemo u susret većem broju klijenata i da garantujemo kvalitet naših usluga.“ 

Preduzeće Viner Plast Group je u međuvremenu zaposlilo četiri nova radnika, a s obzirom na jedinstveni proces proizvodnje sve je više upita od inostranih firmi za uslužno varenje i čišćenje stolarije.

U domenu društveno-odgovornih aktivnosti preduzeće Viner Plast Group je odlučilo da pomogne jednoj porodici u Tutinu. „U toj kući, u jednoj sobi koja je puna vlage živi petoro dece. Kako i sam imam decu bio sam svestan koliko je od velikog značaja, odrastanje u normalnim uslovima. Kada radite nešto iz srca i kada vidite njihova srećna lica i suze u očima, to je osećaj koji novac ne može da nadoknadi. Obezbedili smo im najkvalitetniju stolariju koja je doprinela mnogo zdravijim uslovima za život. Planiramo još donacija jer što je veće ulaganje to je veće zadovoljstvo“, iskreno završava svoju priču Mevljudin.

Evropska unija je u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije preko programa EU PRO, koji sprovodi UNOPS, podržala preko 200 mikro i malih preduzeća i preduzetnika sa više od 4,3 miliona evra. Sredstva su iskorišćena za nabavku nove opreme uz koju su preduzeća unapredila proizvodnju i konkurentnost i otvorila nova radna mesta.