Kada pretočite radno i životno iskustvo u biznis ideju onda je put ka uspešnom poslovanju izvesniji. Dobar primer ove prakse je Slaviša Vujičić iz Kragujevca, bravar-monter po zanimaju, koji je nakon dugogodišnjeg rada u različitim firmama odlučio da iskoristi neke od mašina i alata, koje je njegova porodica imala, i pokrene svoj biznis. Tako je 2016. nastalo preduzeće DNS Inox koje se bavi proizvodnjom dimnjaka od inoksa za parno grejanje ali i kućnu upotrebu.

– Po potrebi proizvodimo i industrijske odžake, burad a veliki deo našeg programa čini i oprema za pčelarstvo, poput kada i kantica za med. Inoks je trajan materijal, teško može da propadne, ne oksidira, može da dođe samo do mehaničkih oštećenja. Možda jeste skuplji ali je kvalitetniji i dugoročniji – kaže Slaviša.

Slavišino preduzeće je dobro poslovalo od samog početka, neke mašine su kupljene iz sopstvenih sredstava, a mašina za varenje je nabavljena uz podršku Fonda za razvoj Repubike Srbije. Jedini izazov u proizvodnji je bila zavisnost od drugih firmi i njihovih usluga što je isprva usporavalo proizvodnju a sa porastom potražnje izrodilo i potrebu da se nabave nove mašine koje bi ubrzale i zaokružile proizvodni proces.

Kada je vlasnik ovog kragujevačkog preduzeća čuo od knjigovođe za javni poziv programa EU PRO preko koga je Evropska unija (EU) dodeljivala bespovratna sredstva malom biznisu rešio je da konkuriše.

– Vest o konkursu je stigla u pravo vreme, ali moram da priznam da nisam imao puno poverenja. Ipak uz pomoć knjigovođe spremili smo biznis plan i konkurisali – kaže Slaviša.

Dobra poslovna ideja je prepoznata i preduzeće DNS Inox je uz EU sredstva nabavilo CNC mašinu, odnosno hidraulične makaze za precizno sečenje metala. Nova mašina je otvorila nove mogućnosti za preduzeće, sada seku i obrađuju limove velikih dimenzija, proizvodnja je ubrzana, a bolji je i kvalitet proizvoda.

Slaviša je zaposlio dva nova radnika, a nada se da će sin koji takođe radi u preduzeću nastaviti ovaj porodični biznis.

– Proizvodnja je sad dosta olakšana, jednostavnije i brže radimo nego na starim makazama. Lakše sečemo limove velikih gabarita, a samo sečenje je ubrzano i do deset puta – kaže jedan od radnika Nikola Jokićević.

– Podrška koju smo kroz projekat dobili od EU otvorila nam je mogućnost da zaposlimo nove radnike jer se proizvodnja znatno ubrzala, te smo takoreći udvostručili radnu snagu. Zadovoljan sam i samom činjenicom da smo prepoznati kao firma koja ima potencijal za dalji razvoj a kako je i to u našem interesu trudićemo se da to opravdamo – ističe Slaviša Vujičić.

Kad priča o poslovanju Slaviša kaže da se proizvodi prodaju uglavnom na domaćem tržištu ali i da preko koopearanta pčelarska oprema koju DNS Inox proizvodi ide i na strana tržišta, i dodaje da nije puno ljudi zainteresovano za rad u ovoj oblasti te da većina “mašta o brzim parama”.

Vlasink DNS Inox-a takođe ističe pozitivno iskustvo u sprovođenju samog projekta, znanja koja su stekli u procesu nabavke mašine, a posebno navodi donaciju pčelarske opreme pčelarima iz Kragujevca i okoline kao podsticaj da se bave pčelarstvom koja je bila društveno odgovorna aktivnost ovog preduzeća.

– Sjajan poduhvat što prepoznaju male privrednike koji nemaju mogućnosti da uz sopstvena sredstva nastave ulaganja u biznis kako bi se otrgli od početka. U kasnijim fazama razvoja poslovanja sve će biti mnogo lakše – zaključuje Slaviša Vujičić svoju preduzetničku priču.

Evropska unija je u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije preko programa EU PRO, koji sprovodi UNOPS, podržala preko 200 mikro i malih preduzeća i preduzetnika sa više od 4,3 miliona evra. Sredstva su iskorišćena za nabavku nove opreme uz koju su preduzeća unapredila proizvodnju i konkurentnost i otvorila nova radna mesta.