Kažu da kada imate zanat u rukama, on je zlata vredan. To potvrđuje i Hazra Pilica iz Sjenice, vlasnica preduzeća „Azra 1975“ koje se bavi proizvodnjom odeće za decu i odrasle.

Od par mašina za šivenje na kojima je počela da radi, došla je do preduzeća koje kupce ima širom zemlje. Iz želje da poveća asortiman proizvoda, konkurisala je za bespovratna sredstva Evropske unije preko javnog poziva EU PRO programa i dobila mašine koje su značajno povećale proizvodnju i efikasnost.

Hazra Pilica iz Sjenice majka je četvoro dece. Punih 15 godina radila je u proizvodnji konfekcijske odeće. Kako su deca rasla, troškovi su postajali sve veći. Plate koje su zarađivali suprug i ona nisu više bile dovoljne za potrebe ove višečlane porodice, sa četvoro odličnih đaka kako ponosno kaže Hazra.

– Dvoje su u tom momentu upisivali fakultet. Izdaci su bili veliki, trebalo je plaćati stanarinu i obezbediti novac za studije. Znala sam da moram nešto da preduzmem i nađem način kako da dođem do dodatnog novca. Rekla sam suprugu da želim da dam otkaz jer sam imala zanat u rukama, ali i odlučnost da napravim prvi korak ka preduzetništvu. Tako krećem sa proizvodnjom lake konfekcije – započinje svoju priču Hazra Pilica.

– Nabavili smo nekoliko mašina i na početku smo radile samo koleginica i ja. Prve godine smo se doslovno provlačili jer bilo je potrebno vreme da se pročuje za našu firmu. Ipak zahvaljujući kvalitetu proizvoda uspeli smo da svake godine beležimo rast – priča ona i dodaje:

– Počeli smo prvenstveno sa proizvodnjom donjeg rublja i majica za muškarce i žene. Pratili smo tržište i uočili potražnju za dečijom odećom pa smo tako širili asortiman proizvoda – kaže Hazra.

„Azra 1975“ radi sa preduzećima širom Srbije koja imaju svoj brend i za koja vrše uslužno šivenje, a ima i par firmi koje svoje proizvode izvoze. Kako se posao širio, dodatne mašine za unapređenje proizvodnje su bile neophodne.

– Suprug je istraživao kako da obezbedimo sredstva za kupovinu nove opreme i tako saznajemo za javni poziv programa EU PRO. Iskreno nismo se nadali da ćemo dobiti, a postajalo je i određeno nepoverenje sa naše strane. Ali smo odlučili da probamo. Ako dobijemo super, ako nas odbiju nikome ništa – navodi Hazra.

Kako dalje objašnjava pokazalo se da na konkursu prolaze baš oni koji imaju dobar biznis plan, vredno rade i žele da pomognu svojim lokalnim zajednicama, te je tako i Hazrin projekat dobio bespovratna sredstva Evropske unije.

– Mi nismo imali mašinu za pravljenje dugmadi, bušenje rupa i proštep. Neke od mašina koje smo imali su se stalno kvarile, sada je to drugačije. Sa novim mašinama možemo da pravimo polo majice, pidžame na kopčanje, dukseve na rajsferšlus.

Hazrin suprug, Fikret Pilica, kaže da su nove mašine mnogo doprinele bržoj ali i kvalitetninoj proizvodnji:

– Mislim da poslujemo dobro, imamo stalno zaposlene radnice i tendenciju ozbiljnog rasta.

A i radnice su zadovoljne jer kako kaže jedna od njih, Elzana Tarić, uslovi su mnogo bolji jer je nova oprema lakša za rad. Trenutno u preduzeću ima 16 zaposlenih, od kojih je četvoro zaposleno nakon dobijene EU pomoći.

Hazra ima puno planova koje želi da realizuje u narednom periodu, a kako tvrdi program EU PRO joj je otvorio mnoga vrata.

– Planovi su nam da se širimo. Sada nam je još potrebna krojačnica kako bismo zaokružili proces proizvodnje, a voleli bismo da i mi pokrenemo sopstveni brend i tržištu ponudimo kvalitetan, domaći proizvod. Entuzijazma nam ne manjka, a donacija Evropske unije nam je dala vetar u leđa da rastemo još više – zaključuje razgovor Azra.

Iako je pandemija kovida 19 imala uticaj na obim posla, to nije sprečilo preduzeće „Azra 1975“ da bude društveno odgovorno te da pomogne svojoj zajednici.

– Šili smo i donirali zaštitne maske bolnici u Novom Pazaru i udruženju „Zlatna kap“ za dobrovoljno davanje krvi, a u planu je i donacija skafandera za medicinsko osoblje bolnici u Novom Pazaru – priča Azra i dodaje da je preduzeće uvek spremno da pomogne komšijama, te su tako donacijom laminata pomogli i jednoj sugrađanki čija je kuća bila oštećena u poplavama.

Evropska unija je u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije preko programa EU PRO, koji sprovodi UNOPS, podržala preko 200 mikro i malih preduzeća i preduzetnika sa više od 4,3 miliona evra. Sredstva su iskorišćena za nabavku nove opreme uz koju su preduzeća unapredila proizvodnju i konkurentnost i otvorila nova radna mesta.