Kako malim i srednjim preduzećima pomoći da se izbore sa izazovnim periodom pandemiju Kovida-19 glavna je tema dvodnevnog MSP foruma, u organizaciji In Store portala, uz medijsko partnerstvo nedeljnika NIN.

Na panelu kojim je otvorena diskusija govorili su predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji i Evropske investicione banke.

Zamenica šefa Delegacije EU Mateja Norčič Štamcar kaže da je pomoć Unije ovom sektoru vidljiva kroz finansiranje inovacija i podršku malim i srednjim preduzećima u ruralnim krajevima preko programa EU PRO. Vreme pandemije nije promenilo činjenicu da je EU prvi trgovinski partner, investitor i donator u Srbiji.

„Opredelili smo 78 miliona evra finansijske pomoći za mala i srednja preduzeća. To je paket na kome radimo u okviru našeg zajedničkog programiranja sa vladom Srbije. On je deo većeg paketa od 93 miliona evra koji je EU stavila na raspolaganje za borbu protiv Kovida 19 i njegove ekonomske posledice. Dalje reforme, i ne samo ekonomske reforme koje bi mogle prve da nam padnu napamet kada govorimo o poslovnom okruženju već i reforme više političke prirode kao što su pravosuđe i vladavina prava, sve idu ruku pod ruku“, navodi Norčič Štamcar, koja kaže i da je optimistična uprkos svim izazovima.

Do danas, Evropska investiciona banka (EIB) je investirala preko 4.2 milijarde evra za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu, što je čini jednom od vodećih finansijskih institucija u regionu, kaže šef regionalnog predstavništva EIB-a za Zapadni Balkan Alesandro Bragonci. Time je prema njegovim rečima podržano više od 28000 preduzeća.

„Konkretno za Srbiju, EIB je investirala 2,3 milijarde evra, što prema našim procenama pomoglo da se održi preko 300.000 radnih mesta. Grupacija EIB pomaže privrednu kroz saradnju sa komercijalnim ili nacionalnim bankama koje nude povoljnije uslove za mala i srednja preduzeća, u smislu nižih kamatnih stopa ili dužih rokova dospeća. Evropski investicioni fond pruža kreditne garancije, uglavnom za kapitalne investicione projekte, obrtni kapital, istraživanje, razvoj i inovacije“, kaže Bragonci.

Kako mali i srednji preduzetnici mogu do uspeha uz podršku evropskih institucija biće detaljnije objašnjeno na panelima u sredu, kada će zainteresovani moći da saznaju na koje sve načine mogu da dođu do neophodnih sredstava, profesionalnih saveta ili načina za izgradnju kapaciteta.

Cilj MSP Foruma je da ukaže na značaj malih i srednjih preduzeća kao motora bez koga nema ubrzanog oporavka domaće ekonomije, da se razmenom međusobnih iskustava olakša rešavanje problema u bitno izmenjenim uslovima poslovanja, navode organizatori.

Pogledajte ceo forum na YouTube kanalu InStore Srbija.