Iako i dalje često svedočimo podelama zanimanja na muška i ženska, sve je više žena koje dokazuju upravo suprotno. Da obrada metala nije “muška industrija” svedoči i Ivana Maksić, vlasnica preduzaća Pim Plast iz Kruševca koje se bavi obradom i plastificiranje materijala i polako osvaja strana tržišta.

Bespovratna sredstva koja su dobili od Evropske unije iskoristili su za nabavku računarske numeričke (CNC) mašine za lasersko sečenje metala koja je zaokružila proizvodni proces.

Ivana je po zanimanju sociolog. Međutim, životne okolnosti su je odvele u potpuno drugom pravcu i nikada nije radila u svojoj struci, a kako sama kaže, njen poziv je upravo ono čime se danas bavi.

– Suprug je kada sam se udala za njega imao malu radnju koja se bavila proizvodnjom žice, pa sam se i ja polako uključila u njegov posao – govori Ivana o svom početku i objašnjava kako je došla do ideje da i sama pokrene sopstvenu firmu.

– Kako je vreme odmicalo, sve me je više zanimao taj posao. Išla sam i na privatne časove iz ekonomije i računovodstva jer sam želela da naučim sve o poslovanju. Zatim smo kupili jednu, drugu, pa treću mašinu i nakon tri godine rada sa suprugom rešila sam da otvorim svoju firmu. Moja firma se bavi plastifikacijom metala. Pratila sam tržište i videla da ova oblast nije toliko zastupljena, kao i da nema puno firmi koje se time bave.

Na početku firma je radila samo plastifikaciju metala, a kako nisu imali mašinu koja seče metal, klijenti su morali da ga prvo nose negde na sečenje i to je sve više predstavljalo problem u radu. Tako je Ivana i došla na ideju da potraži sredstva za nabavku mašine za sečenje metala.

– Sećam se da nam je na kućnu adresu stigao letak sa informacijom o javnom pozivu EU PRO programa preko koga je Evropska unija davala bespovratna sredstva malim preduzećima. Pozvala sam prijateljicu koja se bavi administracijom da mi pomogne oko prijave. Sele smo, napravile biznis plan i moram priznati da nisam očekivala da ću dobiti sredstva. Nakon nekog vremena dobila sam informaciju da smo prošli konkurs. Mojoj sreći nije bilo kraja.

Nabavka mašine za lasersko sečenje metala je zaokružila celokupni proizvodni proces, a to je upravo ono što izdvaja preduzeće Pim Plast na tržištu u Srbiji jer malo firmi ima celu liniju obrade i prevlačenja metala.

– Mašina koju smo nabavili je prilično komplikovana. U pitanju je CNC fiber laser od dva kilovata. Mi uglavnom radimo serijsku proizvodnju za industriju, dobijemo crtež, obradimo ga, prebacimo na server i mašina sama seče, kaže Ivana i ističe „Obim posla nam se skoro duplo povećao sa novom mašinom, a dobili smo i nove kupce i ugovorili veliki izvoz u Švedsku, što nam i jeste cilj u narednom periodu – kaže Ivana Maksić.

Zahvaljujući novoj mašini koja je unapredila poslovanje, Pim Plast je zaposlio tri nova radnika, a u planu je pokretanje i druge smene i nova zapošljavanja u proizvodnji koje ovo kruševačko preduzeće ima u obližnjem selu Dašnica.

Aleksandar Maksić, koji je operater na novoj mašini, kaže da je posao ubrzan, ne zavisi više od drugih, a proizvodi su kvalitetniji. A za uspeh preduzeća uz dobre mašine i radnike, vlasnica Ivana Maksić kaže da zahteva veliko odricanje i skoro celodnevni boravak na poslu svakoga dana.

– Moje dete ide u vrtić „Biseri“ u Kruševcu. Primetila sam da je ograda vrtića loša, stara i dotrajala, nisu imali ni kapiju da zaključaju objekat. Zato smo rešili da uradimo celokupnu rekonstrukciju ograde jer će to značiti svim mališanima koji budu išli u ovaj vrtić i u budućnosti, ali i zaposlenima – priča Ivana, zadovoljna što je upravo ovo bila društveno odgovorna aktivnost koje je njeno preduzeće sprovelo u okviru projekta koji je EU podržala.

Evropska unija je u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije preko programa EU PRO, koji sprovodi UNOPS, podržala preko 200 mikro i malih preduzeća i preduzetnika sa više od 4,3 miliona evra. Sredstva su iskorišćena za nabavku nove opreme uz koju su preduzeća unapredila proizvodnju i konkurentnost i otvorila nova radna mesta.