Pre tačno 31 godinu, na severu Vojvodine, u selu Hajdukovo, Ivan Peričić osnovao je porodično preduzeće Suncokret sa namerom da približi makrobiotički način ishrane, tada, u tom pogledu nerazvijenom jugoslovenskom tržištu. Ivan, kao dugogodišnji vegeterijanac i zaljubljenik u zdrav način života, postao je pionir i utemeljivač u oblasti organske proizvodnje, hladno ceđenih ulja, pre svega devičanskog bundevinog i susamovog ulja. Danas, preduzeće Suncokret broji asortiman od preko 60 proizvoda od kojih su mnogi jedinstveni i autentični (balzamiko sirće od nara, balzamiko sirće od maline, orahov puter i dr.).

S obzirom da je Ivan vegeterijanac, poznavajući problematiku u ovom načinu ishrane, a to je svakako manjak proteina, došao je na ideju da razvije porodicu proizvoda proteinskih bezglutenskih krekera za vegane i vegeterijance. Inovativni proizvodi sada imaju preko 25 procenata proteina po čemu se izdvajaju od proizvoda te vrste. Sastav slanih i slatkih proteinskih krekera je pažljivo odabran, visoko nutritivan, isključivo organskog porekla, te je pogodan i za sportiste kao i decu.

Preduzetnički i inovatorski duh zapisan je u genima porodice Perčić, te tako Ksenija, Ivanova ćerka, 2013. godine uvodi na tržište novi vizuelni identitet firme, pod brendom Granum i za nepunih sedam godina postaje lider na tržištu zdrave hrane. Brend Granum broji osam porodica proizvoda u čijoj proizvodnji jedinstvenost i inovativnost igra izuzetno važnu ulogu.
Prerađivanje ostataka iz proizvodnje hladno ceđenih ulja, odnosno cirkularna ekologija, je danas apsolutni svetski trend, koji su zajedničkim snagama porodični tandem Suncokret primenili u proizvodnji, a to je proizvodnja bez ostataka.

”Za ovakvu vrstu proizvodnje bila nam je potrebna mašina koja sama formira dojpak kesice, puni ih krekerima, stavlja gas koji štiti proizvod, produžava mu rok trajanja i nakon toga zatvara kesicu. Sve ovo, uspeli smo uz značajnu finansijsku podršku Evropske unije, kroz program Fonda za inovacionu delatnost. Tako smo dobili veću produktivnost i kontinuiranu, ekonomski održivu proizvodnju“, istakla je Ksenija.

Takođe, sredstva Evropske unije su im pomogla da nabave i linijsku tunel peć koja im je omogućila da unaprede brzinu, efikasnost i kvalitet pečenja proteinskih krekera ali i ostalih proizvoda.

Dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja, Ivan je poneo titulu i inovativnog preduzetnika 2019. godine. Proizvode preduzeća Suncokret sa jedinstvenim sastavom, bez štetnih sastojaka, a istovremeno hranljivog i dopadljivog ukusa prepoznali su potrošači širom evrope i azije. Proteinski bezglutenski krekeri su apsolutno broj jedan na srpskom tržištu, prisutni su u većini prehrambenih lanaca, i to je ono što ih izdvaja od konkurencije.

„Želimo da se u sledećoj godini proširimo sa novim, upadljivijim i primećenijim dizajnom na kome već uveliko radimo. Granum brend je prisutan na tržištu Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Češke, Katara i Holandije, a pod privatnom robnom markom u Francuskoj, Mađarskoj i Velikoj Britaniji. Uveliko radimo na pospešivanju i širenju tržišta u pogledu izvoza u svim zemljama u kojima smo priustni“, rekao je Ivan.

 Evropska unija je najveći donator i najvažniji trgovinski partner Srbije, a kompanije iz EU najveći investitori u srpsku privredu. Podrška Evropske unije razvoju ekonomije i konkurentnosti u Srbiji vredna je više od 200 miliona evra za period od 2001. do danas. Ukidanje trgovinskih barijera, investicije iz zemalja članicama i projekti koji imaju za cilj da povećaju konkuretnost preduzeća, doprineli su rastu broja radnih mesta i ekonomskom razvoju Srbije. 

Mala i srednja preduzeća, kao i kompanije iz Srbije mogu da konkurišu za finansijska sredstva putem nekoliko projekata i programa, kao što su COSME, Horizont 2020, EUPRO, Inovacioni fond. Brojni finansijski instrumenti za mala i srednja preduzeća dostupni su i kroz program regionalni WB EDIF, Evropsku investicionu banku (EIB) i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD).