Kada je odlučio da pokrene svoj vlastiti biznis, Darko Radojević iz Kragujevca radio je u ugostiteljstvu i tek je započinjao svoju porodicu što ga je navelo da razmišlja o sigurnijem poslu. Ljubav prema sportu ali i dugogodišnje iskustvo u fudbalu dalo mu je ideju da započne svoj biznis gde bi pored toga što bi bio spostveni gazda mogao da obezbedi sportistima, posebno mladim fudbalerima, kvalitetnu a pristupačnu sportsku opremu.

„Fudbal volim i igram od malih nogu a kako sa specijalnim interesovanjem pratim opremu vrhunskih fudbalskih klubova proizvodnja sportske opreme je prirodno bila moj naredni korak”, kaže Darko Radojević.

Za početak Darko je dedinu radionicu na porodičnom imanju u selu Koroman adekvatno preuredio, nabavio polovne mašine i 2016. godine zasnovao preduzeće Seven Sportswear.

„Mi proizvodimo dresove, trenerke, jakne, šuškavce, prsluke, aktivni veš – sve što je potrebno da se opremi jedan fudbalski tim”, kaže Darko i ističe kako iako firma od prvih dana beleži rast on neprekidno uči o samoj proizvodnji, istražuje strana tržišta, nabavlja kvalitetne materijala iz inostranstva u cilju da ponudu svog preduzeća učini što atraktivnijom.

Dobra priča o proizvodima Seven Sporstwear se proširila najviše preko društvenih mreža, pa se tako i broj zainteresovanih kupaca povećavao. Sa porastom podražnje bilo je potrebno uskladiti rad sva tri segmenta u preduzeću – krojenje, šivenje i štampanje. U tom trenutku preduzeće je imalo samo jedan štampač za sublimaciju što je znatno ograničavalo usluge proizvodnje ali i mogućnosti da se odgovori na specifične potrebe kupaca.

„U naše poštanko sanduče je stigao flajer sa informacijama o javnom pozivu za mikro i mala preduzeća programa EU PRO. Iskreno ja sam hteo da bacim papir jer nisam verovao da mogu da dobijem bespovratna sredstva tek tako, ali moja supruga je ipak imala više vere. Pogledala je sajt, videli smo da su neka kragujevačka preduzeća već dobila podršku na ovaj način pa smo pokušali i mi i uspeli”, kaže Darko.

Uz pomoć bespovratnih sredstava Evropske unije preduzeće Seven sportswear je nabavilo dva nova štampača „jedan je sublimacioni koji služi za štampu dresova, a  drugi, koji do sad nismo imali, služi za izradu malih grbova i sitnih detalja koji se rade na sportskoj opremi. Treća mašina koja je nabavljena kroz EU PRO program je mašina za izradu sportskih čarapa i štucni sa kojom smo postigli veći asortiman”.

Kako vlasnik objašnjava, uz nove proizvode, i proces štampanja je sada duplo brži, nema više zastoja, a sa povećanjem proizvodnjem, otvorena su i tri nova radna mesta. Jedna od njih je i Miljana Marinković koja je posao u firmi dobila pre godinu dana. „Bio je potreban radnik i eto ja sam imala sreće što sam posao našla ovde jer sam prezadovoljna i poslom i uslovima”.

Seven sportswear pored sportske opreme nudi i žensku i dečiju konfekciju, ali i opremu za kulturno- umetnička društva, dok kupci imaju mogućnost da sami izaberu modele, boju i vrstu materijala, kao i štampu ili vez na proizvodu.

Kragujevčani i tržište u Srbiji su već upoznati sa proizvodima, dok je izvoz trenutno orjentisan na zemlje regiona – Crnu Goru i Makedoniju. Darko Radojević je specijalno ponosan što fudbalske dresove proizvedene u njegovom preduzeću nose igrači kluba Srpski beli orlovi koji je u kanadskoj fubalskoj ligi zasnovala srpska dijaspora.

Evropska unija je u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije preko programa EU PRO, koji sprovodi UNOPS, podržala preko 200 mikro i malih preduzeća i preduzetnika sa više od 4,3 miliona evra. Sredstva su iskorišćena za nabavku nove opreme uz koju su preduzeća unapredila proizvodnju i konkurentnost i otvorila nova radna mesta.

 Evropska unija je najveći donator i najvažniji trgovinski partner Srbije, a kompanije iz EU najveći investitori u srpsku privredu. Podrška Evropske unije razvoju ekonomije i konkurentnosti u Srbiji vredna je više od 200 miliona evra za period od 2001. do danas. Ukidanje trgovinskih barijera, investicije iz zemalja članicama i projekti koji imaju za cilj da povećaju konkuretnost preduzeća, doprineli su rastu broja radnih mesta i ekonomskom razvoju Srbije. 

Mala i srednja preduzeća, kao i kompanije iz Srbije mogu da konkurišu za finansijska sredstva putem nekoliko projekata i programa, kao što su COSME, Horizont 2020, EUPRO, Inovacioni fond. Brojni finansijski instrumenti za mala i srednja preduzeća dostupni su i kroz program regionalni WB EDIF, Evropsku investicionu banku (EIB) i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD).